Délutánra újabb viharok várhatók

2012.07.29. 09:30

Az éjszakai zivataros ébresztőt követően reggel még a főváros tág környezetében voltak viharok. Országosan a jelenlegi hőmérséklet 27 és 34 fok között van. Átmeneti szünet után északnyugat felől újabb zivatarok kialakulására számíthatunk, mert egy hidegfront fogja meghatározni a következő időszak időjárását.

A front miatt a Dunántúl felől vasárnap délutántól egyre többfelé számíthatunk mennydörgésre. A zivatarok az esti órákra fognak a keleti-északkeleti területek felé tolódni. Útjukat akár 70-80 km/h-s kifutószél, jégeső és intenzív felhőszakadás kísérheti. Ennek ellenére igen meleg lesz, akár 30-35 fokot is elérhet a napi maximális hőmérséklet.

Az országban a délnyugati területeken már másodfokú riasztás, több más térségben pedig elsőfokú riasztás van érvényben. A Balatonnál és a Velencei-tónál is kiadták a viharjelzést. Az OMSZ narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki Baranya megye teljes területére, Somogy és Tolna, Vas, Zala és Győr-Moson Sopron megye több térségére, valamint Bács-Kiskun megyében a bajai kistérségre. Ezeken a területeken 1-3 órán belül nagy valószínűséggel várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket felhőszakadás, jégeső, illetve viharos széllökések kísérhetnek.

A Balaton nyugati és középső medencéjénél másodfokú, a keleti medencéjénél, valamint a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

A szél még pár napig marad

Holnaptól leginkább a Duna vonalától keletre lehetnek hevesebb viharok, felhőszakadás, jégeső kíséretében. A Dunántúlon ekkor már felszakadozik a felhőzet és ott zivataroktól függetlenül is erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Ennek ellenére nyugaton 5-6 fokkal gyengülhet a nappali felmelegedés, míg keleten még 30-32 fok köré melegedhet a levegő.

Kedden hazánk délkeleti harmadán folytatódhat a viharos időjárás, másutt változékony felhőzetre, kissé szeles időre van kilátás és a maximumok is 30 fok alatt maradhatnak. Csütörtöktől ismét melegedés kezdődik.