Tiltott önkényuralmi jelkép egy tüntetésen

2012.07.29. 18:02
Több embert előállított a rendőrség a József Attila és a Horthy-rendszer címmel civilek által szervezett budapesti vasárnapi megemlékezés helyszínéről, miután olyan papírlapokat tartottak a kezükben, amelyeken vörös csillag volt látható.

Az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezésében mintegy harminc ember jelent meg délután a Kossuth téri József Attila-szobornál.

A rendőrség hét embert – négy férfit és három nőt – igazoltatott, mivel a kezükben a vörös csillagot is ábrázoló lapokat tartottak. Az előállítottak között látta az MTI munkatársa Vajnai Attilát, a Munkáspárt 2006 elnökét.

A hét embert rendőrségi autóval elvitték a helyszínről, feltehetően azért, mert a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelképnek számít.

A lapokon a vörös csillag mellett Che Guevara és József Attila képe, valamint a „Munkát, kenyeret, fedelet!” felirat volt látható. A rendőrség az MTI kérdésére későbbre ígért tájékoztatást.

A Kossuth téri József Attila-szobornál az egybegyűltek előzőleg beszélgetést és felolvasást tartottak, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek.

A szervezők korábban azt közölték: a rendezvény célja, hogy József Attila költészetén keresztül bemutassák a Horthy-rendszer valóságát. Emellett Sallai Imre és Fürst Sándor 1932. július 29-i kivégzéséről is megemlékeznek. József Attila szobránál a költő verseit szavalták, illetve olvasták fel.