Szegedi Csanád kilép a Jobbikból

2012.07.30. 12:25
Kilép a Jobbikból Szegedi Csanád, az EP-mandátumát azonban valószínűleg megtartja. A politikus ezt azután közölte, hogy a Jobbik EP-mandátumáról való lemondásra szólította fel. A pártvezetés a döntést azzal indokolta, hogy hitelesnek találták azt a felvételt, amelyen Szegedi egy embernek uniós forrásokat ígért, ha nem hozza nyilvánosságra a zsidó származásáról szóló információkat.

Európai parlamenti képviselői mandátumának visszaadására szólította fel Szegedi Csanádot a Jobbik elnöksége. Erről hétfői sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök számolt be. Vona közölte: a hétfői délelőtti három órás ülés után a párt vezetése egyhangú döntést hozott. Az ülés után Szabó Gábor pártigazgató telefonon felhívta Szegedit, és közölte Szegedivel, hogy keddig várnak tőle választ, hogy lemond-e EP-madátumáról.

Újságírói kérdésre válaszolva Vona azt mondta: ha Szegedi nem mond le, akkor a párt etikai vizsgálatot indít ellene. Mivel azonban mandátum a képviselő személyéhez kötődik, ezért kényszeríteni nem tudják a lemondásra, csak felszólíthatják rá. Vona hozzátette: az elnökség tudomásul vette, hogy Szegedi pénteken lemondott pártbeli tisztségeiről, így többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki posztjáról is. Szegedi pénteki közleményében azt írta, kizárólag európai parlamenti képviselőként akarja folytatni a munkáját.

A pártvezetés döntését Vona azzal indokolta, hogy az elnökségi ülésen hitelesnek találták azt a felvételt, amelyen Szegedi egy férfinak „európai forrásokból származó előnyöket” ígért azért cserébe, ha nem hozza nyilvánosságra a zsidó származásáról szóló információkat. Vona azt mondta: a felvételen Szegedi egy olyan férfinak ajánlott fel uniós pénzeket, akit korábban elítéltek és aki többször is a rendőrség látókörébe került.

Vona azt mondta: Szegedi zsidó származásának nincs köze a döntéshez, a Jobbik nem vizsgálja senki származását. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Szegedit azt követően választották meg a borsodi szervezet élére, miután kiderül zsidó származása. Aki a nemzet érdekében tevékenykedik, annak köztünk van a helye, "gyümölcséről ismerszik meg a fa". fogalmazott Vona. Hozzátette: nem állják meg a helyüket azok a vádak, hogy a Jobbik antiszemita lenne.

  A pártelnök szerint az ügyet nem párton belüli konfliktus robbantotta ki, hanem titkosszolgálati akció áll a hátterében. Ennek az oka, hogy a Jobbik kezdeményezte az Országgyűlésben az úgynevezett oligarchabizottság felállítását, amely többek között a Közgép állami megrendeléseit vizsgálta volna. Másrészt a Jobbik népszerűsége emelkedik, 2014-es parlamenti választásokon a Fidesz kihívója akar lenni. Vona többek között ezek mind hozzájárulhattak a titkosszolgálati akcióhoz.

Szegedi az MTI-nek Vona sajtótájékoztatója után azt mondta: hétfői hatállyal kilép a Jobbikból, de valószínűleg nem adja vissza európai parlamenti képviselői mandátumát. Azt mondta: az EP-képviselői mandátumáról ha akarna, sem tudna lemondani, hiszen nyári szünet van az Európai Parlamentben, így csak augusztus végén, szeptember elején hozza meg a döntést. Hozzátette: úgy látja, "nagy az esélye" annak, hogy EP-képviselő marad. Közölte: nem élt vissza uniós pénzekkel, semmilyen törvénytelenséget nem követetett el, és ezt be is fogja bizonyítani.

Azzal zsarolták, hogy zsidó

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Jobbik-alelnök múlt keddi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi júniusban ismerte el, hogy anyai ágon zsidó felmenői vannak, de azt állította, hogy erről 2011 decemberéig nem tudott. Nemrég azonban a Kuruc.info publikált egy felvételt, amit a radikális csoportokat figyelő Athéna intézet és a Kettős Mérce blog is átvett. Eszerint 2010-ben Szegedi „európai forrásokból származó előnyöket” ígért egy férfinak azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a zsidó rokonokról szóló információkat.

Szegedi erre úgy reagált, hogy 2010 őszén kétszer találkozott a férfival, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett, viszont azt állította, hogy a férfinak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi hozzátette, hogy az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.