Orbán megkezdte nyári szabadságát

2012.07.30. 11:02

Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte nyári szabadságát hétfőn a Fejér megyei Felcsúton. A kormányfőt szabadsága idején a rendeletben kijelölt első számú helyettese, Semjén Zsolt helyettesíti - közölte hétfőn az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi szerint Orbán a családjával közösen tervezi a pihenését, egyelőre felcsúti házukban. Korábban a sajtófőnök arról is beszélt, hogy az Orbán-család a Balaton is eltölt néhány napot.

Bár a parlament tavaszi ülésszaka július 12-én fejeződött be, a kormányfőnek az elmúlt két hétben számos programja volt. Orbán szombaton felszólalt Tusnádfürdőn a bálványosi szabadegyetemen, kedden az IMF és az EU delegációjával tárgyalt. Ezt megelőzően pedig azokkal a politikai és társadalmi szervezetekkel (KDNP, Fidelitas, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) találkozott, amelyekkel a Fidesz a 2010-es parlamenti választások előtt szövetségi szerződést írt alá.

A kormányfő az elmúlt hetekben többször utalt arra, hogy készül a szabadságára. A Kossuth Rádiónak adott pénteki interjúban arról beszélt, hogy hétfőtől megy szabadságra, amikor Matolcsy György visszatér a pihenésből. A kormányfő szerint olyan az európai gazdasági helyzet, hogy egyszerre nem lehetnek mindketten távol. Azt mondta: a szabadsága alatt focimeccseket fog nézni, "a Videoton továbbjutott, meccsek lesznek, szép szabadság elé nézek".

Július elején a Hír TV-nek adott interjúban pedig azt mondta: megviselte a kormányzás elmúlt két éve, ezért hosszabb időre, összesen két hétre fog szabadságra menni. A fáradtság okairól azt mondta: „sok romboló erő” jelent meg az országban, így a magyar választók se voltak tisztában azzal, a nagy szolgálatok, a bankok hányszor verték át őket. Orbán szerint a kormány az emberek oldalára állt, ezért ennek a helyzetnek a felszámolása sok vitával járt, sokat kellett dolgozni. „Mostanra az akkumulátoraim lemerültek”, fogalmazott. Hozzátette: nem arról van szó, hogy pihenni szeretne, hanem, hogy muszáj újratöltenie az akkumulátorait.

A korábbi években Orbán általában Horvátországban pihent a családjával, többek között tavaly nyáron, július közepén is, amikor egy hosszú hétvégét, összesen négy napot töltött el a horvát tengerparton. A Blikk szerint az Orbán-családnál már 20 éve hagyomány, hogy minden évben egyszer egy hétre együtt elmennek nyaralni. A legtöbbször eddig Horvátországban voltak, az Adriai-tengert azért is kedvelik, mert Orbán és felesége, Lévai Anikó itt volt nászúton.

2009. júliusában az akkori ellenzékben lévő Fidesz-elnök két hetet Mexikóban pihent a családjával. Szijjártó Péter, a párt szóvivője akkor azt mondta: Orbán egy barátjánál vendégeskedik egy mexikói városban, azt azonban nem árulta el, hogy Orbán milyen barátjánál, és melyik városban szállt meg. Szijjártó hozzátette: a szállásért nem kellett fizetniük, mivel a barát házában laktak. Az akkor kormányon lévő MSZP közleményben bírálta Orbánt, amiért a válság idején luxuskörülmények között nyaralt. A párt kíváncsi volt az utazás pontos költségeire, illetve arra is, hogy ki volt Orbán vendéglátója.