Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Vác a lakosok segítségét kéri

2012.07.30. 15:21 Módosítva: 2012.07.30. 18:47
Több millió forintos kárt okozott Vácott a városra vasárnap este lecsapó vihar, mely telibe találta egy háromnapos szabadtéri rendezvény befejező programjaira összegyűlt hatalmas tömeget. Négy ember megsérült, egyikük súlyosan – közölte hivatalos honlapján az önkormányzat. A károk helyreállításához a lakosság segítségét kérik.

Kedd reggel 9 órára a polgármesteri hivatal elé várják – takarító eszközökkel együtt – azokat a lakosokat, akik szívesen segítenének a várost ért károk helyreállításában – olvasható a vac.hu hétfői felhívásában.

Szinte mindenhol ez a kép fogadott2
Fotó: Varga Balázs / olvasónk

Fördős Attila polgármester beszámolója szerint vasárnap este nyolc óra után pár perccel lett egyértelmű mindenki számára, hogy a vihar mégis eléri a várost (az előrejelzések alapján ez korábban nem volt bizonyos), így – ahogyan a délután során több alkalommal tették – a Váci Világi Vigalom minden helyszínén ismertették a várható fejleményeket és azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak a helyszínek elhagyására – idézte a polgármester szavait a vac.hu.

Mint írták, nyolc óra után tíz perccel Fördős Attila utasítást adott arra, hogy minden programot azonnal állítsanak le, ennek ellenére a vár alatti nagyszínpadon erre csak percek múlva, ismételt felszólításra került sor.

A vihar következtében négy sérültet kellett ellátni a helyi Jávorszky Ödön kórházban, közülük egy szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérülést – áll a kiadott közleményben, mely kitér arra is, hogy az anyagi kár jelentős, több millió forintra tehető.

Mártírok útján ezt szedte le a szél a tetőről
Fotó: Varga Balázs / olvasónk

Fördős Attila a város honlapján tudatta a lakossággal, hogy a károk bejelentését a megfelelő biztosítótársaságoknál kell jelezni, ám ha ebben valaki elakad, forduljon tanácsért a polgármesteri hivatalhoz. Az orkán erejű szél akkor is nagy károkat okozott volna, ha nem éppen a város legnagyobb rendezvényét éri, hiszen nemcsak a vigalmi helyszíneken, hanem Vác több pontján is súlyos helyzet állt elő – vélekedett a polgármester.

Szentendrén kétszáz bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, a kár becsült összege százmillió forint. A viharban hét épület tetőszerkezete rongálódott meg.