no

Csatáry Lászlót ismét kihallgatták

2012.07.31. 18:09

A Budapesti Nyomozó Ügyészségen, miután az ügyészség autójával odavitték, ismét kihallgatták a háborús bűntettel gyanúsított 97 éves Csatáry Lászlót.

A kihallgatás három órán át tartott, majd az ügyészség zárt garázsában szállt be ugyanabba az autóba.

A Csatáry-ügy

Csatáry Lászlónak sokkal súlyosabb szerepe volt a kassai gettóban és a téglagyárban történtekben, mint amit ő maga állít, és mindez jól alátámasztható dokumentumokkal és tanúvallomásokkal. Az elítéléséhez azonban ez is kevés lehet. Bővebben a 68 éve történtekről>>>

Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogász szerint érthetetlen, hogyan élhetett 15 évig háborítatlanul Magyarországon Csatáry László, írja a Népszabadság. Bővebben>>>

Csatáryt – aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában – július 18-án Budapesten a nyomozó ügyészek emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött.

Előtte néhány nappal jelent meg egy Csatáry hollétét leleplező cikk a londoni Sunban.

Csatáry László kirendelt védőügyvédje a keddi kihallgatás után elmondta: újabb gyanúsítás nem történt, az ügyészség által feltárt bizonyítékokról kérdezték védencét. Horváth B. Gábor hozzátette: Csatáry László tételesen cáfolta a terhére rótt bűncselekményeket.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint ügyfele az antiszemitizmus gyanúját is igyekezett cáfolni meghallgatásán. Csatáry László a kihallgatásán azt is cáfolta, hogy gettóparancsnok lett volna. Az ügyvéd hangsúlyozta: védence nem írt alá ilyen titulussal dokumentumot. Azt nem tudni, hogy az időközben nyilvánosságra került dokumentumokat ki írta alá, ahogyan azt sem, hogy ezek hamisítványok-e, illetve azokat milyen minőségében láthatta el kézjegyével. Ezek hitelességét a nyomozó hatóságoknak kell bizonyítaniuk, mondta az ügyvéd.

Horváth B. Gábor, a Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László ügyvédje interjút ad a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt
Horváth B. Gábor, a Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László ügyvédje interjút ad a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt
Fotó: Kallos Bea

Az ügyészségen 10-15 olyan tanúvallomást is a védence elé tártak, amelyeket más büntetőügyekben tettek, és amelyekben megemlítették Csatáry László korabeli kassai tevékenységét.

A 97 éves férfi tagadta, hogy kegyetlenkedett volna a kassai gettóban. Ügyvédje szerint elképzelhető, hogy a tanúk a védencét összetéveszthették valakivel. Példaként említette, hogy a tanúvallomásokban szereplő fekete egyenruhát a német hadsereg katonái és nem a magyar rendőrség tagjai hordtak.

Horváth B. Gábor elmondása szerint Csatáry László fizikailag jól viselte a csaknem három órán át tartó kihallgatást. Az ügyvéd nem tudta megmondani, mikor folytatódnak a kihallgatások, ahogyan egy esetleges szlovákiai kiadatásról sem tudott nyilatkozni.

Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter azt szeretné, ha a gyűjtőtábor volt parancsnoka elleni eljárást Szlovákiában folytatnák le. Véleménye szerint Csatáry bűntettei nem évülnek el, és elkövetésükre nem szolgálhat mentségül az sem, hogy parancs alapján cselekedett.

Csatáry László
Csatáry László
Fotó: Kallos Bea

A Fővárosi Törvényszék dönthet Csatáry László Szlovákiának történő kiadatásáról, de ebben az ügyben még nem érkezett európai elfogatóparancs.

Az esetleges európai elfogatóparancs végrehajtását – Csatáry László átadását – a Fővárosi Törvényszék megtagadhatja, ha ugyanazon ténybeli alapon Magyarországon is büntetőeljárás van folyamatban Csatáry ellen.