Erik, Alexandra
EUR 382,65 Ft
USD 363,69 Ft
9 °C
23 °C

Hogy élhetett 15 évig háborítatlanul Csatáry?

2012.07.31. 07:11

Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogász szerint érthetetlen, hogyan élhetett 15 évig háborítatlanul Magyarországon Csatáry László, írja a Népszabadság. Az ügyben hónapokig kutakodó Gellért szerint 1996-97-ben, amikor Kanadában eljárás indult Csatáry ellen állampolgárságától való megfosztásáért, a kanadai sajtó egy éven át részletesen beszámolt az ügy fejleményeiről.

Csatáry László 1949-ben Németországból emigrált Kanadába, ahol 1955-ben szerzett állampolgárságot. A kanadai hatóságok 1996 októberében értesültek háborús múltjáról, aminek eltitkolása miatt eljárást indítottak az egykori gettóparancsnok ellen.

Az eljárásban kanadai felkérésre 29 tanút hallgatott meg a kassai ügyészség. Az eljárás végül 1997-ben az állampolgárságtól való megfosztással zárult, a háborús bűncselekményekkel kapcsolatban nem folytattak le eljárást.

Csatáry az ítéletet már nem vette át, annak kézbesítésekor lánya annyit közölt, hogy apja idóközben Európába költözött. Gellért állításai szerint a magyar hatóságoknak értesülniük kellett Csatáry múltjáról. Ha nem is a kanadai sajtóból, de a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek