Rajta van a szíriai túszok ügyén a kormány

2012.07.31. 13:19
Konkrétumokat nélkülöző nyilatkozatot tett a külügyi államtitkár az áprilisban elrabolt magyarok ügyében. A két magyar három hónapja van szíriai emberrablók fogságában, azóta semmi hír nem jött róluk. Németh Zsolt most is csak annyit felelt a kérdésre, hogy a külügy "rajta van az ügyön".

Április óta nincs hír arról a két magyar állampolgárról, akiket Szíriában raboltak el. Májusban a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is a polgárháború dúlta országba utaztak. Hivatalosan azóta sincs semmi hír az elrabolt magyarokról.

"Rajta vagyunk az ügyön" - közölte keddi sajtótájékoztatóján a szíriai túszokra vonatkozó kérdésre Németh Zsolt külügyi államtitkár. Azt is mondta, hogy a magyar diplomácia "nyomon követi" a túszok sorsát. Ebből ugyan következne, hogy tudnak is róluk valamit, de Németh nem árult el részleteket.

A két magyar állampolgár elrablásáról április 28-án érkezett hír. Magyarország damaszkuszi nagykövetsége akkor az Indexnek annyit mondott, az országban gyakran rabolnak el külföldieket váltságdíj fejében.

A külügyminisztérium április 30-án hívott össze válságstábot az ügyben. Előző nap a TEK azt közölte, a magyarok rablótámadás áldozatai lettek.

A magyar kormány kezdeti magabiztos nyilatkozataira egy, a szíriai helyzetre rálátó, neve elhallgatását kérő forrásunk reagált. Szerinte a kormány valójában félretájékoztatja a közvéleményt, a damaszkuszi nagykövetség igazából tehetetlen. A TEK négy tagjának a beutazásával is problémák voltak, informátorunk szerint beutazásuk fejében a szíriai rezsim diplomáciai támogatást várt el Magyarországtól az azóta polgárháborúvá fejlődött konfliktusban.

Tudni meg szerinte azért nem lehet semmit a magyarokról, mert valójában nincs az emberrablás helyszínén a helyzetet jól ismerő kapcsolat.