Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Gyárfás svábhegyi birtokot rakott össze Portikéknak

2012.08.01. 18:00
Gyárfás Tamás saját XII. kerületi ingatlanából hasított ki egy jelentős darabot, és az önkormányzattól is vásárolt hozzá egy nagyértékű telekrészt, hogy a szomszédságában 2000 négyzetméteres területen Portik Tamás rendezkedhessen be. A telek tulajdonjogát akkor véglegesítették egy háromoldalú megállapodás keretében Mitnyan György, volt polgármesterrel, amikor az egykori olajos vállalkozó hazatérhetett a külföldi bujkálásból. A hivatalosan csereként feltüntetett ügyletnek egy többszintes villa is része volt. Gyárfás az ellenértékről nem nyilatkozik.

Gyárfás Tamás, a Nap Tv egykori tulajdonosa, Halmos-Riskó Alma, valamint Mitnyan György, volt XII. kerületi polgármester aláírása szerepel azon a 2004-es dokumentumon, amely a felek számára megnyugtatóan, „szerződéses akaratuknak” megfelelően rendezte egy drága budai ingatlan telekkönyvi nyilvántartását. Az Index birtokába került hivatalos megállapodásból kiolvasható, hogy a terület átadását már hónapokkal korábban elindították, de a bejegyzés körül – vélhetően a földhivatal hibájából – problémák adódtak. A három aláírással Halmos-Riskó Alma papíron is jogos tulajdonosa lett egy 2000 négyzetméteres svábhegyi teleknek.

01

Az Ágnes út és a Kalóz utca között elhelyezkedő terület sorsa azért érdekes, mert két hete az itt található villából vitték el a rendőrök Portik Tamást, akit azóta számos nagy port felvert bűnüggyel hoztak kapcsolatba. A legújabb sajtóhírek azt valószínűsítik, hogy a letartóztatás a Fenyő-gyilkosság 2011-ben újraindított nyomozásához kapcsolódott. A Blikk rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Portikék őrizetbe vétele azonos ügyszámon fut Jozef Rohác ügyével.

Tény, hogy az ingatlan tulajdonosa, Halmos-Riskó Alma már a megállapodás idején is Portik Tamás élettársa volt. Portik akkoriban külföldön tartózkodott, mert az olajos ügyekben játszott szerepe miatt jobbnak látta elhagyni az országot. A háromoldalú szerződésben Halmos-Riskó Alma neve mellett is kaliforniai lakcím szerepel.

Az Ágnes úti villát korábban a Magyar Nemzet hozta összefüggésbe Gyárfás Tamás, médiavállalkozóval. A lap szerint Gyárfás a 90-es években egy többszintes épületet húzott fel magának, később azonban a teljes ingatlant cserével adta át Portik barátnőjének.

A most előkerült megállapodásból egyértelműen kiolvasható, hogy Gyárfás valóban nagy szerepet játszott Portikék önálló birtokának létrejöttében. Az egykori naptévés 1999 júliusában a kerülettől megvásárolt egy értékes földdarabot a szomszédos önkormányzati tulajdonú területből. Az adásvételt Mitnyan polgármester támogatta, az elidegenítés az ő javaslatára került az önkormányzat vagyongazdálkodásért felelős bizottsága elé.

A kerület akkori vagyogazdálkodásában résztvevő forrásunk szerint Mitnyan meglepő indoklást fűzött a beterjesztéshez. Azt állította, Gyárfás az építési szabályok szerint túl nagy hányadot épített be saját telkén, és azért akar újabb területhez jutni, hogy alapterület-bővítéssel korrigálja a szabálytalanságot. Úgy tudjuk, hogy az 1348 négyzetméteres terület megszerzése 45 millió forintba került. Ehhez Gyárfás egy 652 négyzetméteres részt hozzácsapott saját telkéből, így 2000 négyzetméter összterülettel egy szabályos, nagyértékű építési telek alakult ki az új helyrajzi szám alatt.

A földhivatalban fellelhető tulajdoni lap tanúsága szerint az ingatlan valóban cserével került Portik barátnőjéhez, aki az olajmaffia ügyének elévülése után Magyarországra visszatérve megváltoztatta a nevét. Ma már Winner Hannaként szerepel a nyilvántartásban.

Azt nem tudni, hogy a cserében Gyárfás Tamás milyen ellenszolgáltatást kapott a több százmilliós ingatlanért. Gyárfás, akit Londoban értünk utol, az Indexnek sem nyilatkozott a telekcsere hátteréről. Az olimpián tartózkodó úszószövetségi vezető azt mondta, ha a Portik-ügyben vizsgálatot folytató hatóságok megkeresik, akkor részletes tájékoztatást ad majd a történtekről.

megallapodas-1

Mitnyan György, a XII. kerület korábbi fideszes polgármester szerint viszont minden szempontból korrekt, és az önkormányzat számára is hasznot hajtó ügylet volt az Ágnes út-Kalóz utca közötti terület 1999-es eladása. Mitnyan szerint nyílt licit előzte meg az értékesítést, ezért teljesen publikus az adásvétel minden részlete. A volt polgármester arra viszont már nem emlékezett, hogy 2004-ben miért érezte szükségét annak, hogy személyesen is közreműködjön annak a dokumentumnak a kiadásában, amely lehetővé tette, hogy Portikék tulajdonosi helyzete véglegesedjen.