Vasárnap kiderül, mit akar Akarattya

2012.08.01. 10:41
Vasárnap helyi népszavazás lesz Balatonkenese akarattyai városrészében arról, hogy a terület önálló településként működjön-e.

Az akarattyaiak márciusban kezdtek aláírásgyűjtésbe az elszakadásért, mert úgy gondolják, hogy a város költségvetéséből több illetné meg a településrészt – közölte Szolga Angéla hivatali ügyintéző.  Akarattyán most is működik városrészi önkormányzat, amely helyi ügyekben dönthet.

Hegyes Zsuzsa, a Veszprém megyei település aljegyzője elmondta: a 3-as és a 4-es szavazókörben várják a választásra jogosultakat reggel hattól este hétig.

A helyi népszavazáson csak az Akarattya városrészen élők vesznek részt, illetve a jelenleg még Balatonkeneséhez tartozó Tompa Mihály utca lakói. Ezt az utcát jelölték meg ugyanis az akarattyaiak a tervezett önálló település határaként.


Balatonakarattya nagyobb térképen való megjelenítése

Balatonkenesén 3550-en élnek. Az akarattyai városrészben 719 választásra jogosult van a névjegyzékben, a Tompa utcában pedig további 61 lakos.

A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak fele plusz egy fő megjelenik, és akkor eredményes, ha a szavazatok fele plusz egy szavazat támogatja az elszakadást.