A Kúria ősztől vizsgálja a másodfokú Cozma-ítéletet

2012.08.02. 06:29
Kitűzte a felülvizsgálati tárgyalást a Kúria Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A nyilvános ülés szeptember végén kezdődik, a Legfőbb Ügyészség beadványáról pedig október elején döntenek.

Formai és érdemi okokat jelölt meg a Legfőbb Ügyészség a Marian Cozma halála miatt indult büntetőügy másodfokú ítéletével szemben benyújtott felülvizsgálati kérelemben - mondta el a Magyar Hírlapnak a Kúria büntetőkollégiumának vezetője. Kónya István kifejtette: az ügyészség eljárási szabálysértésekre, a bűncselekmények minősítésének, valamint a büntetés kiszabásának törvénytelenségére mutatott rá indítványában.

A Legfőbb Ügyészség korábban közleményben jelentette be, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Cozma-ügyben a Kúriához, mivel szerinte a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem derül ki, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapozta döntését. Ezért a Legfőbb Ügyészség azt kérte a Kúriától, hogy helyezze hatályon kívül az ügyben másodfokon hozott határozatot.

A Kúria tanácsa három nyilvános ülésen dönt a felülvizsgálati indítványról. Az ülések szeptember 25-én kezdődnek, s a végső döntést október 2-án mondja ki a Kúria tanácsa – mondta a kollégiumvezető a Magyar Hírlapnak.