Százezrek maradhatnak le 2014-ben az egyéni jelöltekről

2012.08.02. 12:52
Nemcsak az előzetes feliratkozás bevezetésével, hanem több egyéb módosítással is átszabná a jelenlegi választási szabályokat a Fidesz. Az Origó szerint a Fidesz elnökségben zajló megbeszéléseken felmerült, hogy a külföldön dolgozó magyarok, ha nem jönnek haza a választásra, a határon túliakhoz hasonlóan csak pártlistára szavazhatnának 2014-től, ahogy azok is, akik itthon, de lakóhelyüktől eltérő körzetben adnák le szavazatukat.

Az utóbbi napok fideszes megszólalásaiból kiderült, hogy a pártvezetés megváltoztatta a nagy port felvert előzetes választói regisztráció elnevezését, és már feliratkozásként emlegetik a 2014-es választáson már minden valószínűség szerint alkalmazott választói előszűrést.

A két megfogalmazás között az Origó információi szerint nincs érdemi különbség, azaz nem két egymással versengő alternatíva közül választott az elnökség, csak átkeresztelte az idegen hangzású regisztrációt.

A Fidesz elnökség indoklása az előzetes jelentkezés bevezetésével alapvetően az, hogy az elkötelezett szavazók döntsék el a választás eredményét, és ne azok a „sodródók”, akik az egyes politikai erők között csak az utolsó percben, egyszeri impulzusok, ígéretek hatására döntenek.

A Fidesznek kapóra jött, hogy az MSZP is felvetette, hogy tegyék általánosan kötelezővé a választási részvételt. A kormánypártban ezt az ellenzéki javaslatot is feliratkozás melletti érvként használták, így szinte biztos, hogy ezt az elemet Orbánék be fogják építeni a végleges választási törvényjavaslatba.

Az azonban információink szerint csak augusztus vége felé dől majd el, hogy feliratkozásnak milyen súlya lesz a teljes választási rendszerben. A módját még nem véglegesítették, de arról sem határoztak, hogy fűznek-e, és ha igen, milyen szankciókat hozzá. Az Origó úgy értesült, hogy a brit példa, a pénzbüntetés mellett felmerült, hogy aki regisztrált, de végül nem megy el, attól vegyék el a következő választáson való részvétel lehetőségét. Egy másik forrás veszélyesnek nevezte ezt a megoldást, ami szerinte nem menne át az Alkotmánybíróságon sem. Ő amellett van, hogy a részvétel elmulasztásának ne legyen következménye, de úgy tudjuk, az is felvetődött, hogy ne szankcióval, hanem kedvezménnyel motiválják a feliratkozottakat a részvételre.

Módosítják a lakhelyüktől távol szavazókra vonatkozó szabályokat is. A határon túl élők mellett a külföldön dolgozók 300 ezresre becsült tömegének is írásban kellene jeleznie, hogy élni kívánnak szavazójogukkal. Ekkor a megadott külföldi címükre megkapják a szavazólapot, amelyet levélben kell visszaküldeniük a választási irodának. Azonos a két csoport abból a szempontból is, hogy mindkettő tagjai csak pártlistára szavazhatnak majd, egyéni jelöltekre nem.

Megfosztanák az egyéni jelöltre való szavazás jogától az átjelentkezőket is. A változtatással elvileg a korábban többször előforduló szavazási vándorlás kiszűrését célozták meg, de ezzel a magánéleti vagy munkahelyi kötelezettségeik miatt állandó lakhelyüktől távol tartózkodóktól is elveszik az egyéni jelöltre való szavazás lehetőségét. Az előző választásokon 55–60 ezre kérték, hogy máshol szavazhassanak.

Az Origó szerint a feliratkozás bevezetésének következményeként a 2014-es választásokon a 18 évesnél fiatalabb állampolgárok is szavazati jogot kaphatnak, ha nem zárják ki a választásból azokat, akik a feliratkozás lezárása után, de még a választások előtt válnak nagykorúvá. A lapnak azt állítja, hogy a Fidesz-vezetőség egyik tagja még ezt is kiterjesztené: javaslata szerint azok is szavazhatnának, akik a választás után, de még abban az évben lesznek 18 évesek. A választókor határa ennek megfelelően a választás napjáig 18. életévüket betöltőkről az azt a választási év december 31.-éig betöltőkre módosulna. A korhatár leszállításáról szóló információkat nem erősítették forrásaink.