Az eddigi legnagyobb kenderültetvényt számolták fel

2012.08.03. 11:20

A magyar rendőrség történetében az eddigi legnagyobb, 1401 töves kenderültetvényt számolták fel a Heves megyei Petőfibányán - jelentette be pénteken a Heves és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sajtótájékoztatón elhangzott, egy Nógrád megyei pár üzemeltette a területet és egy szintén felfedezett szlovákiai ültetvényt, ők nyolc vietnamit dolgoztattak. Az ügyben 12 embert vettek őrizetbe.

A rendőrök Petőfibánya külterületén, egy raktárépületben az ületetvény gondozása közben értek tetten három vietnami és egy magyar állampolgárt szerdán. Az adatgyűjtés során még hárman váltak gyanúsítottá, így hét embert vettek őrizetbe és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A petőfibányai ültetvényen 1401 tő vadkendert foglaltak le, ennek súlya közel 2,5 mázsa. Nagykereskedelmi ára 170 millió forintra tehető, piaci ára meghaladja a 300 millió forintot.

A gondozók életveszélyes körülmények között dolgoztak, mert az üzemeltetők lopták az áramot, amivel 64 millió forintos kárt okoztak az áramszolgáltatónak. Összesen 168 darab, 600-600 wattos, 40 ezer forint értékű, hőterelő foglalatokkal ellátott izzó működött az ültetvényen, ezek mindegyikéhez tartozott egy trafó, és 30 ventillátor segítette a levegő körforgását.

Az ügy másik szála Szlovákiába vezet, mivel a bátonyterenyei, élettársi viszonyban álló pár a határhoz közeli Füleken üzemeltette a másik vadkenderültetvényét. A Fülek külterületén csütörtökön felszámolt ültetvényen 300 teljes méretű, szüretelhető növényt, és 150 palántát foglaltak le. Itt öt vietnamit fogtak el.

A vietnamiak nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, sőt, semmilyen papírral, személyazonosságuk megállapítása jelenleg is folyamatban van. Vallomásuk alapján útiokmányaikat elvették tőlük, és rabszolgaként dolgoztak az ültetvényeken.