Fóka született a nyíregyházi állatkertben

2012.08.03. 15:05

Újabb bébifóka született a nyíregyházi állatparkban pénteke. Böbe, a 11 éves nőstény fóka a hajnali órákban, a medence partján hozta világra kicsinyét, a második nyíregyházi születésű kisfókát. Ez természetes körülménynek számít, mivel elléskor az állatok mindig partra mennek, bár sok mindenben alkalmazkodtak a vízi élethez, hiszen testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak.

A mama tíz és fél hónapos vemhesség után hozta világra kicsinyét, és az első pillanattól kezdve gondosan neveli.

A 10 kilogrammosan, 80 centisen világra jött borjú jól van, makkegészségesnek tűnik, és már az állatpark fókacsapatával, köztük egyéves testvérével tartózkodik a medencében.

A kicsit az első hat hétben szoptatni fogja az anyja. A bébi, mivel a tehéntejnél 12-13-szor zsírosabb tejjel táplálkozik, a szoptatási időszak végére a jelenlegi súlyának a duplájára növekszik, a hossza azonban nem változik.

Az emlősállatok világában a fókának van a legsűrűbb, leginkább zsíros teje, és ez nem véletlen, mert az állat az Atlanti- és a Csendes-óceán északi részén honos. Az ottani alacsony hőmérsékletű vizektől a vastag bőr alatti zsírrétege védi, amelyet az újszülött állatoknak az életben maradáshoz gyorsan kell növeszteniük - az anyatejtől.