Keményebb büntetést kaphatnak a fémtolvajok

2012.08.04. 12:02

Benyújtja a parlamentnek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a fémtörvény szigorítását, tudta meg a Magyar Nemzet Pócs János fideszes képviselőtől, aki korábban interpellációt nyújtott be az ügyben.

A kábellopások az utóbbi években csak a BKV-nál félmilliárd forintnál is nagyobb kárt okoztak. A BRFK azt mondta a lapnak, hogy külön nyomozócsoport jött létre az elmúlt napokban Budapesten és környékén több HÉV- és villamosvonalon történt bűncselekmények felderítésére.

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009-es jogszabály módosítása a büntetési tételek közelmúltban elfogadott emelésén túl a tolvajok és az illegális felvásárlók értékesítési lehetőségét is megszünteti, mondta Pócs János.

Mint mondta, a szakemberek és az általa javasoltak szerint az ilyen bűncselekményeket állami monopóliummal lehet megfékezni, tehát a felvásárlók munkáltatójának az államnak kell lennie.

Szerinte a felvásárlótelepek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a rendőrség belső informatikai rendszerével összeköttetésben kell, hogy működjenek, és az átvétel alapja az eredeti állag szerinti leadás kell legyen.

Az új törvény nem engedné, hogy a fémet „megváltoztassák", a kábelt feldarabolják, a bronzszobrot beolvasszák és hulladékként adják be, mondta. A telepeknek az elképzelés szerint bejelentési kötelezettségük lenne a jogszabályi előírásoktól való legkisebb eltérésről is.