Luxusóvoda jár a kormánytisztviselőknek

2012.08.04. 09:33

Három budai bölcsőde és óvoda közül is választhatnak a kormánytisztviselőnek, hogy melyik intézménybe járatják gyerekeiket, ráadásul olcsóbban. Míg a külsős gyerekek 90 ezer forintba, addig a kormánytisztviselők gyerekeinek a havi ellátása 20 ezerbe kerül – írja a Blikk.

"Cél a kormánytisztviselők életkörülményeinek javítása" – hirdeti a tavaly bejelentett Ereky Terv. Ez az a program, amely célul tűzte ki a kormánytisztviselők – többek közt a Miniszterelnökség, a tárcák, a kormányhivatalok dolgozóinak egy része, a közigazgatási államtitkárok és a helyettes államtitkárok – helyzetének jobbítását. Az intézkedések közé tartozik a kedvezményes bölcsődei és óvodai ellátás biztosítása is. A kezdeményezésben három intézmény is fogadja a kormánytisztviselők gyermekeit. A Blikk szerint mind a három Budán található, ezeket az állami tulajdonú Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. üzemelteti.

A Humán-Mini Művész Utcai Óvoda és Bölcsőde honlapja szerint a gyerekekkel angolul vagy németül felső fokon beszélő nevelők foglalkoznak, s játékos keretek között oktatják őket a nyelvre. A foglalkozásokon balettozni, karatézni, úszni, focizni tanulhatnak. Igény esetén külön busszal szállítják a belvárosból az ősfás parkú intézménybe a gyermekeket. Az óvodai tarifáról nincs a Blikknek információja, de a bölcsőde 90 ezer forintba kerül a külsősöknek, a kormánytisztviselőknek pedig havi 20 ezer forint.

Magasabb, havi 35 ezer forint kell fizetni a Bíró Utcai Óvoda és Bölcsőde esetén, bár a lap úgy tudja, itt nem ilyen nagy a különbség a külsős és a kormánytisztviselők gyerekeinek nyújtott szolgáltatások árai között.

Az állam minden bölcsődés és óvodás gyerekre költ, tudta meg a lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Előbbieknél havi 41 ezer, utóbbiak esetében közel 16 ezer forint/hó az állami hozzájárulás. Ezzel szemben a kormánytisztviselők gyerekei után gyakran 60 ezer forintot is fizet az állam, miközben az intézmények a minden gyermek után járó állami támogatásra is jogosultak.