no

Kővel a jobbikost, betondarabbal az LMP-st

2012.08.06. 13:12
A halálbüntetés visszaállítását követelték egy Devecseren rendezett tüntetés résztvevői, akik végigvonultak a helyi cigányok házai között is. Kövek és betondarabok repültek.

LMP-s és jobbikos sérültje is volt a vasárnapi tüntetésnek, melyet a Jobbik és jobboldali radikális szervezetek tartottak Devecserben. A demonstráción a szervezetek tagjai, mintegy ezren végigvonultak azokon az utcákon, ahol szerintük cigányok élnek.

Vonulás és dobálás

"Élni és élni hagyni egymást ezen a településen, ezt kérjük cigány honfitársainktól" - mondta Ferenczi Gábor, a Jobbik veszprémi képviselője. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke az MTI tudósítása szerint arra biztatta a jelenlévőket, hogy ne hagyják el az országot, ne hagyják magukat elüldözni. A tüntetésen a halálbüntetés visszaállítását is követelték, mert szerintük egyre több a brutális bűncselekmény az országban. A demonstrálók közül sokan “Cigányok! Cigányok!”, illetve “Igenis van cigánybűnözés” skandálással haladtak végig az utcákon.

D  NL20120805022
Fotó: Nagy Lajos / MTI

A helyszínen volt az LMP egyik aktivistája, aki a vörösiszap-katasztrófa óta többször is volt Devecseren. Az aktivista az Indexnek elmondta, egy cigány család udvarán volt éppen, amikor egy betondarab eltalálta, amit az utcáról dobtak be a tüntetők. A felkarját találta el, a lágy részek sérültek és izomsérüléseket is szenvedett. A családdal együtt ezután bementek a házba, melyet tovább dobáltak a demonstrálók. Az aktivista ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Homlokon találták

Megsérült ugyanakkor Ferenczi Gábor is, akit egy eldobott kő talált el. Ferenczi a homlokán sérült meg, az ajkai kórházban látták el. Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei alelnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Ferenczi Gábor sebét az ajkai kórházban ellátták; a kő, amely eltalálta, szerintük az egyik ház udvaráról érkezett.

D  NL20120805010
Fotó: Nagy Lajos

A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni.

Közös ügy

A Fővárosi Cigány Önkormányzat nyílt levelet írt Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének. "A polgári demokrácia mindannyiunk közös ügye, és azt Magyarország
minden egyes polgárának és pártjának mintegy lángot kell őriznie a viharos időkben. Magyarországon minden olyan jogszabály és intézmény a rendelkezésre
áll, amely gátat tud szabni a megfélemlítő és közösséget kirekesztő náci masírozásnak" - írják.