no

Időben megkapják a tankönyveket az iskolák

2012.08.07. 17:07
Tanévkezdésre előreláthatóan ott lesznek a tankönyvek az iskolákban – mondta Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke.

Sem a tankönyvkiadók, sem a tankönyvterjesztők nem jelezték, hogy fennakadás lenne a tankönyvellátásban, a kiadók pedig a napokban kezdték meg saját raktáraikból a tankönyvterjesztők kiszolgálását. A terjesztők tehát megkezdték a tankönyvek szállítását saját raktáraikba, és most készítik elő az augusztus végi iskolai tankönyvszállításokat.

Szarvas-Ballér Judit úgy fogalmazott, nincs arról tudomása, hogy bármilyen fennakadás vagy probléma lenne ebben a folyamatban. A TVOT elnöke elmondta, hogy október 1-jétől a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. lesz jogosult szerződést kötni az iskolákkal és a tankönyvkiadókkal, hozzájuk futnak majd be a megrendelések, egyúttal ez az intézmény juttatja el a tankönyveket az iskolákba. Rámutatott: a jogszabály szerint ehhez úgynevezett terjesztési segédeket is alkalmazhatnak.

Az elképzelések szerint a könyvtárellátó közbeszerzési pályázatot ír majd ki a terjesztés logisztikájára. A pénzforgalmat a könyvtárellátón keresztül bonyolítják majd, míg a könyvek kiszállítására és az iskolákkal való kapcsolattartásra a tervek szerint pályázatokat írnak ki.

A TVOT a könyvtárellátónak javasolta, legyenek garanciális elemek ebben a pályázatban, például az, hogy hároméves tankönyvellátási tapasztalata legyen az adott pályázónak. Egyelőre nem tudni, hogy a javaslatokat megfontolják, illetve elfogadják-e – tette hozzá.

Kiss János Tamás
Kiss János Tamás
Fotó: Bruzák Noémi

Kiss János Tamás, Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón közölte, idén közel négymillió tankönyvet szállít ki az iskolákba. A tankönyvpiacot és a tankönyvellátást érintő jogszabályi változásokról szólva felidézte, hogy október 1-től a tankönyvellátás szervezését a Könyvtárellátó Nonprofit kft. veszi át, az állam nevében szervezve a továbbiakban az iskolai tankönyvellátást. Ez azonban az idei tanévet nem érinti – jegyezte meg, hozzátéve: a tankönyvkészítést érintő jogszabályi változások részletei még nem ismertek, így ezek következményeivel sem tudnak számolni még.

Változó tankönyvpiac

A jövőben a tankönyveket nyilvános pályázaton fogják kiválasztani, egy könyv tankönnyvé nyilvánítását a kiadó mellett az oktatási, illetve szakképzési tankönyv esetén a szakképzésért felelős miniszter kezdeményezheti.

A változtatást az előterjesztő képviselők – a fideszes Hoppál Péter és a KDNP-s Michl József – ezt azzal indokolták, hogy az új, 2013. szeptember 1-jén az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben életbe lépő kerettantervi szabályozás miatt új tankönyvek lesznek szükségesek.

A jogszabály alapján tankönyvként azok a kiadványok hozhatók forgalomba, amelyeket a miniszteri rendeletben meghatározott eljárással tankönyvvé nyilvánították (ez a kormányrendeletben kijelölt központi hivatal feladata), és felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékbe, illetve amelyeket a miniszter kiválasztott. A szabályozás értelmében a kiválasztott tankönyvek jegyzékbe való felvételéről ugyanis közvetlenül a miniszter dönt. Ha a jegyzékben szerepelnek olyan kiadványok, amelyeket a miniszter támogat, az iskolák már csak ezek közül választhatnak a tankönyvrendeléskor.

D NOE20120807004

A tankönyvvé nyilvánítást egyébként a könyv szerzője, kiadója, illetve közismereti tankönyveknél a miniszter is kérheti, és az nem tagadható meg, ha a kiadvány megfelel a rendeletben meghatározott feltételeknek.

Tavaly augusztusban nem szállították ki a tankönyveket azoknak az iskoláknak, ahol az önkormányzatok nem rendezték a korábbi tartozásukat.  A Tankönyves Vállalkozók Országos Szövetsége (TVOT) azt javasolja a terjesztőknek, hogy ne vigyék ki a tankönyvek egy részét oda, ahol a fenntartó a tavalyi kötetek árát sem fizette ki.