Köves: Szegedi Csanád egy folyamat kellős közepén van

2012.08.07. 10:04

Szegedi Csanád személyes sorsa a saját kezében van, írta közleményében Köves Slomó vezető rabbi, aki a Károly körúton, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) központjában péntek délelőtt találkozott a Jobbikból kilépett politikussal.

Az már korábban kiderült, hogy a Köves Slomóval folytatott megbeszélésen Szegedi Csanád bocsánatot kért a zsidósággal kapcsolatos korábbi megnyilvánulásaiért. Szegedi Csanád továbbá elmondta: elutazik Auschwitzba, hogy lerója kegyeletét.

Köves Slomó közleményében most azt írta a találkozásról, hogy Szegedi Csanád magánemberként kereste fel, ő pedig rabbiként – származástól és morális előélettől függetlenül – kötelessége fogadni minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót. „Egy ilyen találkozás nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól".

Köves úgy gondolja, hogy Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van. A siker elsősorban rajta múlik, „nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk."

Kitért arra is, hogy „a téma érzékenysége és az üggyel járó felelősség" miatt szükség esetén a nála „tapasztaltabb és nagyobb tudású rabbit", Oberlander Báruhot felkérte a helyzet szakmai egyengetésére. Hozzátette: Oberlander rabbi az üggyel kapcsolatban egy tanulmányt adott közre a zsido.com oldalon. Köves megítélése szerint ez „a nem kifejezetten mindennapi ügy még messze nem ért véget".

Szegedi Csanád múlt hétfőn kilépett a Jobbikból. Közölte, pártagságáról azért mond le, hogy a „személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak".

A Jobbik országos elnöksége múlt hétfői ülésén ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy európai parlamenti képviselői mandátumának visszaadására szólítja fel Szegedi Csanádot. Szegedi korábban lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról - a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról.