V. László Al Capone sorsára juthat

2012.08.08. 07:07

Al Capone esete lebeghet a V. László ügyében eljáró ügyészek szeme előtt: előfordulhat, hogy az adócsalás lesz a legsúlyosabb és a legjobban bizonyítható vád ellene – írja a szerdai Népszabadság.

A lap szerint a nyomozó ügyészség azt a szisztémát másolja, amellyel annak idején sikerült Al Caponét is lebuktatni és börtönbe küldeni: V. László érdekeltségeinek a pénzügyeit, illetve az egyes érdekeltségek közti pénzmozgásokat vizsgálják. Nem zárható ki, hogy a nyomozás végén nem is a korrupció, sokkal inkább az adócsalás lesz a legsúlyosabb és a legjobban bizonyított bűncselekmény, amellyel a szórakozóhely-birodalom tulajdonosát megvádolják majd.

A Népszabadság úgy tudja, a nyomozó hatóság már megtalálta V. László cégeinek feketekönyvelését, és külön e célra berendelt, előzőleg gondosan ellenőrzött adóellenőrökkel vizsgáltatja a lefoglalt dokumentumokat, illetve összevetik az iratokat a legális könyveléssel.

Az ügyészségi nyomozók nem csak a rendőrségen kutakodnak V. László kapcsolatai után, más hatóságoknál is keresik azokat, akik pénzért vagy más előnyökért segítettek megelőzni vagy legalábbis előre jelezték az esetleges ellenőrzéseket – értesült a lap.

Nagy Gábor ügyvéd szerint védencének, V. Lászlónak az ügye jogtörténeti kuriózum: ő az első Magyarországon, akit bűnszervezet irányítójaként elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítottak meg anélkül, hogy megnevezték volna a bűnszervezet tagjait és azt a bűncselekményt, amelynek az elkövetésére összefogtak. Nagy Gábor szerint úgy tűnik, hogy V. László egyszemélyes bűnszervezetet irányított.

Az ügyvéd úgy vélekedett, azért volt olyan sürgős bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel is meggyanúsítani, mert ez a minősítés jogot ad a hatóságoknak arra, hogy a gyanúsított hozzátartozóinak személyes vagyonára is rátegyék a kezüket, ami tudomása szerint meg is történt a napokban.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint a gyanúsítás módosításában nevesítették V. László jelenleg házi őrizetben lévő bűntársát, valamint utalásszerűen azokat a rendőröket, akiket az ügyben gyanúsítottként már kihallgattak. Fazekas a lap szerint sejteni engedte, hogy esetleg a nem túl távoli jövőben a letartóztatott rendőrökkel is közlik majd, hogy immáron bűnszervezet tagjaiként elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják őket.

V. Lászlót két magas beosztású rendőrrel együtt június elején vették őrizetbe egy nagyszabású razzia keretében, majd rendőrök követték őket. A gyanú szerint a klubtulajdonos rendőröket vesztegetett meg, hogy a szórakozóhelyei zavartalanul működhessenek.

A férfinél több mint 400 millió Ft készpénzt találtak, a rokonai nevén viszont állítólag milliárdos értékek vannak. Az adócsalás lehetséges vádja először július közepén merült fel.  • Hírek
  • Hírek