Vádemelési javaslat az MVM-ügyben

2012.08.08. 18:22

A Nemzeti Nyomozó Iroda másodszorra is vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségnek az MVM ügyében összerakott nyomozati anyagát. A Magyar Villamos Művek (MVM) 2006 és 2008 közötti gazdálkodását vizsgálták a nyomozók.

Az NNI az idén áprilisban egyszer már lezárta a nyomozást, de az ügyészség vádemelés helyett további adatok beszerzését kérte, az üggyel kapcsolatos pénzátutalásokról kellett további adatokat gyűjteni. Az NNI gazdaságvédelmi főosztálya egy hónap alatt beszerezte a kért bizonyítékokat. Így most négy hónap alatt másodszor adta át az ügyészségnek az MVM-ügy aktáit.

Az NNI most is bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést a hét gyanúsított, köztük Kocsis István, az MVM és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel korábban kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő és Sz. András vállalkozó ellen. Az NNI szerint egy indokolatlanul drága ingatlanvásárlással, emellett felesleges tanácsadói szerződésekkel, valamint fedezet nélküli kölcsönökkel 2006 és 2008 között több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a Magyar Villamos Műveket.

Az NNI most az MVM hat ügyletével kapcsolatban javasolt vádemelést. További öt ügyben még folyik a nyomozás.

Az MVM-ben történt gyanús ügyekről az Index 2009-benszámolt be.