Kipakolt a felfüggesztett dékán

2012.08.09. 14:31
A levelező és a nappali tagozat közötti követelménykülönbséggel magyarázta a Semmelweis Egyetem Sporttudományi karának felfüggesztett dékánja, hogy miért írt be a diplomaszerzés előtt együttesen 15 hiányzó jegyet a kar három diákjának. Tóth Miklós az oktatóknak küldött körlevelében nyilatkozott először az egyetemi karrierjét csorbító ügy hátteréről azt állítva, hogy döntését ma is vállalja. Tóthot egyébként titoktartásra kötelezte az egyetem.

Méltányossági döntést hoztam a három hallgató esetében – írta kollégáinak Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Sporttudományi karának dékánja, akinek vezetői megbízását a múlt héten függesztette fel az intézmény rektora.

Tóth Miklós és helyettese, a volt távolugró Szalma László körül akkor pattant ki a botrány, amikor egy ismeretlen rendőrségi feljelentést tett, mert három diplomaszerzés előtt álló hallgatónak, köztük Lasztovicza Jenő fideszes képviselő fiának a dékán az utolsó pillatatban saját kódjával igazolta hiányzó kreditjeiket. Az ügyben egyetemi vizsgálat indult, a rendőrség pedig közokirat-hamisítás gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Tóth Miklós a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (SE TSK) dékánja azon a márciusi  sajtótájékoztatón, ahol bejelentette a Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának keletkezését vizsgáló bizottság felállítását.
Tóth Miklós a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (SE TSK) dékánja azon a márciusi sajtótájékoztatón, ahol bejelentette a Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának keletkezését vizsgáló bizottság felállítását.
Fotó: Földi Imre

Az egyetem mindeddig hallgatott a meglehetősen kellemetlen ügyben, és a dékán, valamint helyettese is kerülte a nyilvánosságot. Úgy tudjuk, hogy az egyetem amellett, hogy általános nyilatkozatstopot rendelt el, írásban is titoktatásra kötelezte a TF két felfüggesztett vezetőjét.

Tóth Miklós így a hivatala átadása alkalmából körbeküldött belső emailben magyarázta el először saját verzióját a jegybeírással kapcsolatban.

Az Index birtokába került levél szerint „a három hallgató nappali tagozatról jelentkezett át levelező tagozatra, de államvizsga előtt szembesült azzal, hogy néhány gyakorlati tantárgy teljesítése a nappali és a levelező tagozat nem átjárható volta miatt nem volt lehetséges". Ennek oka az, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság által akkreditált óra- és vizsgatervhez képest jelentősen eltérő tematikával oktatják a kérdéses tárgyakat, amelyek így nappali tagozaton három, levelezőn pedig hat félévesek. Az eltérésekről sem egyetemi, sem akkreditációs bizottsági határozat nem született, azonnal megkezdték az ügy hátterének feltárását. Tóth ugyanakkor leszögezi, hogy a három diák két éves nappali tanulmányai alatt „jelentősen nagyobb óraszámot hallgattak, mint ami a levelező tagozaton ezekből a tárgyakból elő volt írva".

Tóth azt állítja, hogy a három diák nappali tagozaton teljesített óraszáma és atlétika edzésórája méltányossági alapon beszámítható volt a levelező tagozatos tanulmányaikba, és ezt a döntését ma sem látja másképpen, és ma is vállalja. „Kénytelen vagyok a leghatározottabban visszautasítani azt a módszert, amelynek nyomán a szigorúan szakmai ügy kapcsán jómagam és családom naponta ismétlődő fenyegetések nyomán félelemben kell éljen" – írta a felfüggesztett dékán, aki annak ellenére, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki posztját is betölti, a botrány miatt csak néhány napra, a nyilvánosságot kerülve látogatott ki a Londonban zajló játékokra.

Az email megerősíti az Index korábbi értesüléseit is, amely szerint egyetemi belső harcok állnak a diploma-ügy kirobbantása mögött. Tóth írásából kiderül, hogy a rektor a sporttudományi karon lefolytatott reguláris belső vizsgálat nyomán három területen célvizsgálatot rendelt el, és a nemzetközi és stratégiai igazgató is független, külső vizsgálatot kért saját területére. Az Index kedden írt arról, hogy a dékán és helyettese meggyőződése az, hogy a belső vizsgálatok következménye volt az őket bemártó névtelen feljelentés.