Tibor
2 °C
8 °C

Kiemelt juttatást kapnának az elhunyt kormányfők özvegyei

2012.08.10. 13:15

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy járjon kiemelt juttatás az elhunyt kormányfő özvegyének. Lázát képviselőként pénteken nyújtotta be erről szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

A jogszabály gondoskodna arról, hogy a miniszterelnök halála esetén a havi kormányfői illetményt - ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint - az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A fideszes politikus indoklása szerint az előterjesztés ezzel méltányos juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő hozzátartozójának.

A javaslat a jogosultságot csak a hivatali ideje alatt elhunyt miniszterelnök hozzátartozójának biztosítaná, de kiterjesztené azt a rendszerváltás utáni kormányfők özvegyeire is. A változás így Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt vezetőjének özvegyét érintené.

Lázár János változtatna a köztársasági elnök javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényen is, amely jelenleg csak azt mondja ki, hogy az államfő halála esetén a házas- vagy élettársát (ennek hiányában örököseit) az elnök hathavi tiszteletdíjának megfelelő juttatás illeti meg. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt a rendelkezést kiegészítené a kormányfők esetében is javasolt szabállyal, vagyis azzal, hogy a hivatalban lévő államfő halálakor tiszteletdíját a hozzátartozói nyugellátás megállapításakor öregségi nyugdíjként vegyék figyelembe.

E speciális szabályt a törvény most is tartalmazza, de csak a - mandátumuk lejárta után is a másfélmillió forintos államfői tiszteletdíjra jogosult - korábbi köztársasági elnököknél. Lázár János most az indokolatlan megkülönböztetés elkerülése érdekében a szabály alkalmazását kiterjesztené arra az esetre, ha a hivatalban lévő köztársasági elnök veszti életét.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy az így megállapított hozzátartozói nyugellátások fedezetét a központi költségvetés megtéríti a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Az új szabályok a kihirdetésüket követő hónap első napján lépnének hatályba.