Elza
-4 °C
4 °C

Péntekig lehet pótfelvételire jelentkezni

2012.08.10. 06:33

Pénteken lejár a felsőoktatási pótfelvételikre való jelentkezési határidő, kérelmet azok adhatnak be, akiket az általános felvételi eljárásban egyetlen megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy egyáltalán nem is adtak be jelentkezést.

Az eljárás során több mint 400 szakirányra lehet jelentkezni a különböző felsőoktatási intézmények költségtérítéses helyeire. A pótfelvételiben már csak egyetlen szak megjelölésére van lehetőség, a meghirdetett képzések kizárólag önköltséges formában indulnak - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. közös, MTI-vel.

A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már az általános felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a képzés az általános felvételi eljárásban nem indult önköltséges finanszírozási formában, a pótfelvételi ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál, vagyis alap- és egységes, osztatlan képzések esetén 240 pontnál, felsőfokú szakképzések esetén pedig 140 pontnál – írták.

A mostani eljárásban is lehet elektronikusan jelentkezni, a szakemberek szerint ennek előnye, hogy nem engedi meg a hiányos kitöltést, ami az idő rövidsége miatt különösen fontos, hiszen a pótfelvételiben nincs mód a hiánypótlásra. Emellett pedig elektronikusan könnyen és gyorsan csatolhatók a jelentkezés elbírálásához szükséges dokumentummásolatok is.

A pótfelvételi eljárási díjat (5 ezer forintot) augusztus 10-ig kell befizetniük a jelentkezőknek. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.