Dunakavics, Buborék vagy Budapest Fémpontya?

2012.08.14. 07:33
Az Index olvasóinak fantáziáját megmozgatta a hír, hogy a főváros máris új nevet keres a végül birtokba vett Duna-parti fémpikkelyes üvegbálnának, régi nevén CET-nek. Felhívásunkra több mint 200 email érkezett, közel 400 névjavaslattal.

Az olvasók nehezen bírtak túllépni a haltematika vonzásán: a pontyos, bálnás, harcsás, vizás, keszeges és cápás, sőt, piranhás javaslatokkal „stílusosan” Dunát lehetne rekeszteni. Ezen belül is sokan küldték be a Budapest Fémpontya jelzős szerkezetet, aminél talán maga Tarlós "fénymarhaság" István sem tudna frappánsabb megoldást kiötleni.

Meeting Ponty vs. Partra Vetett Hall

A halas javaslatokhoz kapcsolódik a Guppi, a Szálka és a Sneci is, a Dunakavics pedig a folyóhoz és gyerekkorunk ragacsos csemegéjéhez. Ott van továbbá a Meeting Ponty, amivel talán még neve elhallgatását kérő kollégánk emlékezetes Partra Vetett Hall-szóviccénél is nagyobb fizikai kínt sikerült okozni.

Mások HEKK-nek neveznék az épületet, feltehetőleg egyfajta olvasói fricskaként a város vezetőinek, mivel a sült hekk igen népszerű, azaz elvileg megfelelne a lokálpatriotizmus követelményének, csakhogy tengeri hal, úgyhogy mégse. És akkor a netkalózos felhangokról még nem is beszéltünk.

Maradjon CET?

Rengetegen javasolták, hogy ne változzon az épület neve: maradjon CET. Kérdés persze, hogy emögött kozmopolita dac húzódik, vagy talán tényleg megszerették a régit, mert erre nem tértek ki. Nagyon sok elszánt olvasó próbált viszont a CET-ből valami vicceset kihozni, így lett az eCET az egyik legnépszerűbb reformjavaslat, többen még gondosan meg is magyarázták, hogy értik, ecet, savanyú a szájíz!

Mások Orbán Viktor a magyarokat félázsiai népségnek nevező beszédét szeretnék megörökíteni, így kaphattunk Félázsia Centerről, Félázsiaik Budapesti Agymosó Központjáról, Félázsiai Diplomás Munkanélküliek Romkocsmájáról, valamint a lehetőségeket kreatívan kombinálva Félázsiai Cápaharcsáról szóló javaslatot is.

cet6

A37, BUBORÉK

Az olvasók nem feledkeztek meg Pokorni Zoltán híres eszmefuttatásáról sem, így a politikus nevét viselő Balneológiai Központ illetve Ház ötlete is népszerűnek bizonyult. Csakúgy, mint a Hall-ra végződő, mókásnak szánt javaslatok: Parti Hall, Duna Hall.

A budai oldalon, kicsit délebbre lévő A38-jelentette ziccert többen is lecsapták, így születtek az A37-ről és a B38-ról szóló javaslatok. Kaptunk több betűszavas névötletet is: a NEBASZKI a  Nemzeti Együttműködés Bálna Alakú Székháza és Kulturális Intézetet, a NEHARI a Nemzeti Hanyistók Rendezvényirodát, a BUBORÉK pedig a Budapesti Borászati és Élelmiszeripari Központot fedi. Utóbbi a komplexum tervezett gasztrofunkcióit is jól tükrözné.

Vitéz Horthy Miklós Ellentengernagy Kultúrház

Akadtak, akiket az állam kedvenc beszállítója ihletett meg, és az épületegyüttest a volt funkciója nyomán Közgépraktárnak neveznék. A kormány nemzet- és kultúrpolitikai preferenciái is kimeríthetetlen ihletforrásnak bizonyultak, így merülhettek fel a Wass Albert, Nyirő József, Horthy Miklós, valamint némi túlzással Orbán Viktor nevét viselő kulturális, művelődési és hagyományőrző központok.

Utóbbiakat sok más ötlettel együtt végül nem szerepeltetjük a szavazási lehetőségek között, de a lista legvégén konzervatív ízlésű, a jópofáskodástól zsigerileg írtózó olvasóinknak is igyekeztünk a kedvében járni.

Szavazzon a CET új nevére!