Fogdába vitték, közben feltörték az autóját

2012.08.14. 17:36
Az ombudsman szerint a fogdai körülmények, valamint az előállítás megkezdése és a kihallgatás közti aránytalanul hosszú idő miatt sérültek egy előállított alapvető jogai. Az ombudsman szerint az eljárás alá vont emberek joggal várhatják el a rendőrségtől, hogy segítséget kapjanak autójuk biztonságba helyezéséhez.

Szabó Mátéhoz azért fordult panasszal egy férfi, mert az előállításakor fűtetlen cellában helyezték el, takarót nem kaphatott. Hiába kérte a rendőröket, hogy segítsék biztonságos helyre vinni autóját, mire másnap reggel kiszabadult, a kocsit feltörték, és több ellopott alkatrész miatt az használhatatlanná vált.

Az ombudsman vizsgálata során azt állapította meg, hogy önmagában az elfogás és az előállítás miatt nem állt fenn visszásság, ugyanakkor az előállítás időtartama, valamint a fogva tartás körülményei sértették a panaszos emberi méltósághoz, személyes szabadsághoz és tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az alapvető jogok biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy a rövid időtartamú szabadságkorlátozások esetében is alapvető elvárás az emberi méltósághoz való jog tisztelete, az egészséget nem veszélyeztető körülmények garantálása. Az ombudsman szerint az alapvető feltételeket sem biztosító, indokolatlanul hosszú fogva tartásnál nem fogadható el magyarázatként a rendőrségi létszám- vagy eszközhiány.

Jelentésében rámutatott arra is: az eljárás alá vont emberek joggal várhatják el, hogy segítséget kapjanak autójuk vagy más járművük biztonságba helyezéséhez. Álláspontja szerint megoldást az jelenthet, ha az eljárás alá vont ember értesítheti például hozzátartozóját, aki a kapitányságon átveheti a jármű forgalmi iratait, kulcsát.

Szabó Máté arra kérte a XVI. kerületi rendőrkapitányság vezetőjét, intézkedjen arról, hogy az előállító-helyiségben megfelelőek legyenek az elhelyezési körülmények. Az egységes gyakorlat érdekében az ombudsman az országos rendőrfőkapitánynál azt kezdeményezte, hogy hasonló esetekben az intézkedő rendőrök tájékoztassák az eljárás alá vont személyt a gépjárműve biztonságba helyezésének lehetőségéről, és ahhoz nyújtsanak segítséget neki.

Az ombudsmani megállapításokkal kapcsolatban az MTI megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, amely későbbre ígért reagálást.