Felmondtak a sebészek a siófoki kórházban

2012.08.14. 14:31
Másfél hónap alatt öt traumatológusból három mondott fel a siófoki kórház baleseti sebészeti osztályán. Míg a baleseti sebészeti részleg volt vezetője szerint ezzel szeptembertől veszélybe kerülhet a kórházban a baleseti ellátás, addig a kórház főigazgatója azt mondja, ilyenről szó sincs, megoldották az orvoshiányt.

A siófoki kórház baleseti sebészeti osztályának öt sebésze közül hárman adták be felmondásukat az elmúlt másfél hónapban. Egyikük június végén egészségügyi okokból ment el a kórházból, míg másik két szakorvos azért mondott fel a múlt héten, mert nem tudtak megegyezni a béremelésről a kórház főigazgatójával.

"Azzal kellett szembesülnünk, hogy a régió többi kórházában lényegesen több bérért dolgoznak a traumatológusok, ráadásul a távozó kolléga miatt többszörösére nőtt a munka" – mondta el az Indexnek a kórház volt traumatológus főorvosa. Szekér Zoltán az egyik a két sebész közül, aki nem tudott megállapodni a kórház vezetésével. Elmondása szerint Varga Ferenc, a kórház főigazgató főorvosa sem a régióban fizetett béreket, sem a távozó kolléga helyettesítését nem volt hajlandó kompenzálni, ezért döntöttek úgy, az alacsony bérért a túlmunkával terhelt ellátást nem vállalják.

"A zökkenőmentes ellátáshoz öt traumatológus szakorvosra lenne szükség, tehát a maradó két kollégával nem végezhető korrekt, a szakma szabályainak megfelelő ellátás. A 70 éves főigazgató főorvos köti az ebet a karóhoz, nem tárgyalt a renitens traumatológusokkal. A nyáron egyébként is sokszorosára növekvő betegforgalomra így kevesebb baleseti sebész maradt, veszélybe sodorva a nyári baleseti sebészeti ellátást a Balaton déli partján. A három kieső orvos egyhónapos pótlása csak tűzoltásra lesz elég. Szeptembertől továbbra sincs megoldva a korrekt baleseti ellátás" – állítja Szekér Zoltán.

Varga Ferenc főigazgató szerint Szekér Zoltán nem mond igazgat. „A traumatológia példátlan önállóságra tett szert. Osztály volt az osztályban. A nyár elején távozó orvos után a két sebész gyakorlatilag kihasználta a helyzetet, és megzsaroltak” – mondja. A kórház vezetőjét a két orvos azzal kereste meg, hogy nem elég nekik a bruttó 650 ezer forintos fizetés, mert például Kaposváron, Marcaliban és Zalaegerszegen 800 ezer és 1 millió forintot keresnek az orvosok. Ez 4 ezer forintos órabérnek felel meg.

500 sebész hiányzik

A statisztikák szerint Magyarországon nagyjából 500 baleseti sebész hiányzik a rendszerből. A tavasszal bejelentett béremelés ellenére nem csökkent , sőt jelentősen nőtt is az országot elhagyó, külföldi munkát vállaló egészségügyi dolgozók száma: közel ezer orvos és ápoló kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint június 30-ig összesen 984 egészségügyi dolgozó, közöttük 542 orvos és 244 ápoló részére állítottak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 759 szakember (közülük 469 doktor és 135 nővér) kért igazolást.

A két orvos azt szerette volna elérni, hogy a teljes munkaidőre kapják meg az óránkénti 4 ezer forintos fizetést. Varga Ferenc szerint a bruttó 320 ezer forintos közalkalmazotti bér mellett nem tudta volna kifizetni ezt az összeget heti 40 órára a vállalkozóként dolgozó két orvosnak, ráadásul a környező kórházakban a vállalkozókat nem folyamatos "munkaviszonyban” alkalmazzák,  hanem feladatra. A kórház vezetője bár elismerte, a távozó szakemberek kiválóan dolgoztak, mérlegelnie kellett azt is, hogy a kórház gazdaságilag  egyensúlyban maradjon.

Szekér Zoltán szerint a kórház főigazgatója a minimális ellátás érdekében más kórházakból kért ideiglenes segítséget, de a helyettesítő orvosoknak hajlandó volt megadni azt a bért, amit nekik nem. "Ha valaki besegít, annak nyilvánvalón adok annyit, amennyit kér, de nem egész hónapra, míg a két orvos minden munkanapra és ügyeletre kérte volna a 4 ezer forintot” – mondta erre Varga Ferenc.

A traumatológiát minden évben június közepétől augusztus végéig külsős traumatológusokkal is megerősítik. A járóbeteg ambulancián 24 órás szolgálatot működtetnek, így amikor elment az első orvos, már a kórházban dolgozott a külső helyettesítő orvos, aki azóta is ellátja a teljes járóbeteg fogalmat, azaz nem volt különösebb megterhelésük a belsős orvosoknak, jegyezte meg Varga Ferenc.

A két sebész felmondási ideje múlt hét csütörtökön járt le. Péntektől két közalkalmazottal látják el az osztály működését, illetve hétfőn másik kórházból is jött még két ember. „Nincs vészhelyzetről szó, nem került veszélybe a betegellátás. Senki se prognosztizáljon olyat, ami az én kompetenciám. Jelenleg is tárgyalásokat folytatok, de a nyári időszakban a szabadságolások miatt nehezebb más kórházakból kérni traumatológusokat, viszont szeptembertől nagyobb az esély arra, hogy véglegesen is tudjunk orvosokat szerződtetni” – tette hozzá.