Százezer kóbor kutya Magyarországon

2012.08.14. 14:39
Rengeteg kóbor állat van Magyarországon. A hontalan állatok világnapja előtt tartott sajtótájékoztatójukon az állatbarátok a kötelező csipbeültetés és az ivartalanítás előnyeit ecsetelték.

Augusztus 16-án tartják a hontalan állatok világnapját. Ez adta az apropóját a Felelős Állatbarátok Egyesületének sajtótájékoztatójához, ahol elhangzott, hogy a becslések szerint Magyarországon százezer kóbor kutya lehet. A kóbor kutyák száma könnyen becsülhető, mert évente kötelező védőoltást kell kapniuk. A rejtőzködő, éjszakai életet élő macskák számát viszont lehetetlen megbecsülni.

Magyarországon 52 hivatalosan regisztrált állatmenhely működik, ahol összesen tízezer állatot tartanak, legfőképpen kutyákat. Emellett százával vannak olyan befogadóhelyek, amelyek nem felelnek meg a szigorú regisztrációs szabályoknak. Ezért arról nincs is adat, hogy ezeken a helyeken mennyi állatot tartanak.

A kóbor kutyák száma csökkenthető a szigorú törvényi előírásokkal. A felelős állatbarátok ezért is örülnek, hogy jövőre már kötelező lesz beültetni a kutyákba az azonosító csipet. Fontos még a házikedvencek ivartalanítása is.

Magyarországon a rendszerváltás után került előtérbe a felelős állattartás problémaköre, ellentétben Angliával, ahol már régóta egész kis korban oktatják az állatokkal való bánást, ezért például ott vagy Németországban alig lehet kóbor állattal találkozni. Az egyesület kiemelt fontosságot tulajdonít a nevelésnek, így már óvodás korban foglalkoznak a gyerekek szemléletformálásával.

A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják meg, a kezdeményezés az Egyesült Államokból indult. Eredetileg minden év augusztusának harmadik szombatján rendezték meg, majd augusztus 16-ára tették át a világnapot, amelynek célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kérdésre és annak megoldatlanságára, a kóborállatok menhelyen való elhelyezésére, a menhelyekről történő örökbefogadás fontosságára, valamint a nem kívánt szaporulat megakadályozására.