A Nyírő Gyula kórházban lehet az új OPNI

2012.08.15. 06:37 Módosítva: 2012.08.15. 06:46

Országos centrumot szervezne a lelki betegek ellátására Németh Attila, a Nyírő Gyula kórház új főigazgatója, aki a szerdai Magyar Hírlapnak adott interjút.

Németh Attila úgy véli, hogy a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyett a fővárosi Nyírő Gyula kórház területén létre lehetne hozni az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet.

Az intézetnek módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatokat egyaránt el kell látnia. A gyógyítás gerincét a speciális ambulanciák adják majd, ezekkel szeretnénk megerősíteni az országos ellátást. Így biztosíthatjuk például az eddigi terápiákra nem reagáló depressziósok vagy a szorongásos betegségben szenvedők kezelését. Emellett bizonyos függőségek, a többi között a játékszenvedély kezelése is megjelenne, és ugyancsak foglalkoznánk a szexuális zavarok terápiájával.

Az intézetben úgynevezett magas biztonságú, zárt részleg is lenne. A Németh Attila hangsúlyozta: ma már nem zártak a pszichiátriák, sok helyen nincs is zárt részleg. Ahol van, ott főképp arra szolgál, hogy az idős, tájékozódásukat vesztett, szellemileg leépült betegek ne kóboroljanak el.

A kórházigazgató szerint a magas biztonságú osztály fogalmat újra kell definiálni. Ebben a részlegben inkább a drogfüggő pszichotikus, például skizofrén betegek elkülönítésére szolgálna. Nekik intenzív megfigyelésre és kezelésre van szükségük, mert adott esetben életet veszélyeztetnek, és erre egy hagyományos osztály nincs mindig felkészülve. Mivel ilyen betegből egyidejűleg csak néhány fordul elő az országban, tizenöt ágy elegendő lenne, a részleg kiépítése viszont jelentős beruházást igényel.

A pszichiáter kórházigazgató szerint a szakma egyik rákfenéje, hogy a kezdetben még enyhe tünetekkel járó betegségek kezeletlenül maradnak, és a pszichiátriai osztályok ágyait sokszor már idültté váló, súlyos esetek foglalják el, ahol már kevesebb remény van a gyógyulásra.

A szakmában többen megkérdőjelezik, szükség van-e országos pszichiátriai központra. Németh Attila elmondta: a pszichiátria ugyanolyan szakága az orvoslásnak, mint az onkológia vagy a kardiológia, amelyeknek szintén van országos intézetük. Mint mondta: fölösleges ezért máris "gigatébolydának" titulálni egy még nem létező intézményt.