Kenguru kóborolt Nyíregyházán

2012.08.15. 16:57

Altatólövedék segítségével fogták be szerda hajnalban azt a hím kengurut, amely a Nyíregyházi Állatparkból szökött ki. A körülbelül hatéves, kifejlett hímet hajnali három órakor az egyik újságkihordó vette észre az állatparktól mintegy öt kilométerre lévő Jósaváros egyik utcájában – közölte Papp Endre, az állatpark állatorvosa. Az állatot a nem sokkal később kiérkező szakemberek altatólövedék segítségével elaltatták, miközben a helyszínt rendőrök biztosították.

A szakember elmondta, hogy a kenguru az Ausztrália kifutó kerítését átugorva szökhetett ki a Nyíregyháza határában fekvő állatkertből. A mintegy 15 állat otthonául szolgáló kifutó körül ugyanis kevés kerítés van. A kenguruk az év nagyobb részében jól megvannak egymással, a párzási időszakban azonban a domináns hím rendet tesz a csapatban, és elűzi a nőstények közeléből a feltörekvő hímeket.

Az állatok szürkületkor és hajnalban aktívabbak, ilyenkor könnyen kiugorhatnak a kifutóból, ahogy ez most is történt – tette hozzá az állatorvos. Az egyik hímnek nem volt elég az állatpark mintegy harminchektáros területe, a kenguruktól teljesen szokatlan módon a lakott területek felé vette az irányt, és a Sóstói úti felüljáró alatt beugrándozott Nyíregyházára.

A kengurut észlelő újságkihordó rögtön értesítette a rendőrséget, röviddel ezután pedig az állatpark szakemberei is a helyszínre érkeztek, akik elaltatták az állatot, majd visszavitték az állatkertbe. Papp Endre az altatással kapcsolatban megjegyezte, hogy a kenguruk békés, barátságos állatok – egészen addig, amíg a saját útjukat járhatják, viszont ha fenyegetve érzik magukat, akár szívrohamot is kaphatnak.

A szökött kengurunak egyelőre nincsen neve, kalandja után valószínűleg valamelyik Ausztrália-felfedezőről fogják elnevezik a gondozók.