Alkotmánysértő lehet a BKK jegyellenőrzése

2012.08.16. 12:20
Bár a bliccelők elkapása alkotmányosan méltányolható cél, a BKK legújabb ötlete alkotmányellenes lehet. A BKK ellenőrei már a leszállás után is ellenőrizhetnék az utasokat, de egyelőre még nem tudják megkülönböztetni, hogy ki szállt le a járműről, és ki a járókelő. A módszer sértheti a szükségesség-arányosság követelményét.

Szabó Máté ombudsman szerint nem felelne meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új jegyellenőrzési módszere. A BKK legújabb módszere szerint az ellenőrök a leszállás után is ellenőrizhetnék a menetjegyeket és visszatarthatnák a bliccelő utasokat.

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki közleménye szerint egy panaszos kifogására vizsgálat a BKK módszerét. Szerinte a módszer már csak azért sem megfelelő, mert a vizsgált esetben a jegyellenőrök és a közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt utas, és ki egyszerű járókelő.

Szabó megállapításai szerint a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.

Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról.

Szabó azt nem vitatta, hogy a bliccelők elleni harc alkotmányosan is elfogadható és méltányolható cél, csak ügyelni kell rá, hogy az alkalmazott eszközök a lehető legenyhébbek legyenek.