Elpusztították a harmincéves badacsonyi rajnai rizling-ültetvényt

2012.08.16. 15:32 Módosítva: 2012.08.16. 16:11

Ismeretlenek húsz centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros, harmincéves rajnai rizling-ültetvényének mind a kétezer tőkéjét, írja a Mandiner Bor. A pusztítást hétfőre virradóra fedezték fel, mondták el az Index kérdésére a borászatnál. Miután visszavágott tőkékről volt szó, ezeket metszőollóval is el lehet vágni, így a tettesek egy éjszaka alatt végeztek.

Egyértelmű szabotázsakcióról van szó, mert a területről semmit nem vittek el. A tettesek és megbízóik pontosan tudták, hogy most szüret előtt okozhatják a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel több tízmilliós kárt okoztak a svéd tulajdonú borászatnak. A Villa Sandahl feljelentést tett a rendőrségen.

„Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák” – olvasható a borászat honlapján megjelent rövid közleményben.

A borászatnál kérdésünkre azt válaszolták: szőlő- és bortermeléssel foglalkozó emberről nem is feltételezik, hogy ilyen vandál cselekedetre vetemedhetett. A Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata ezzel elveszíti az idei év termését erről a területről, és ez a rész a következő négy évben gyakorlatilag kiesik a termelésből.

A tőkéken az első évben megjelenő hajtások még általában gyengék, így ezeket vissza kell vágni, hogy a második évben már erőteljesebbek jöjjenek helyettük. Az erős hajtásokat a harmadik évben felteszik karra és ekkor már teremhetnek is, de igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.

A legnagyobb kár nem a termés kiesése miatt éri a Villa Sandalht. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a harmincéves tőkék közül hány marad meg a vandál pusztítás után. Az ültetvény legnagyobb értékét ugyanis az évtizedek óta gondozott tőkék jelentették, amelyek gyökere mélyre nyúlik a talajba és emiatt jól bírják a szárazságot.