Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Egyre rosszabb a pollenhelyzet

2012.08.18. 13:24

Az elmúlt héten országszerte fokozatosan emelkedett a pollenterhelés, több allergén pollenkoncentrációja elérte a magas, a parlagfűé a nagyon magas szintet is – közölte az Állami Nép-egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.

Országos pollenterhelési adatok a 33. hétre
Országos pollenterhelési adatok a 33. hétre
Fotó: Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Osztály

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint minden állomáson elérte a magas szintet a levegőben a parlagfű, a csalánfélék, a kender és az üröm pollenkoncentrációja. A parlagfű esetében csütörtökön Budapesten nagyon magas értéket is regisztráltak.

Szegeden a pázsitfűfélék virágporából, a fővárosban és Szekszárdon a libatopfélékből regisztráltak tüneteket okozó koncentrációt. Ezeken felül Szegeden az útifű is problémát okozhat az arra érzékenyeknek. Továbbá alacsony koncentrációban jelen volt még a levegőben az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora is.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön adnak tájékoztatást az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül.