Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Ceglédi konfliktus: felfújt akció?

2012.08.20. 13:26
Cegléd polgármestere szerint hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök a város magyar-roma lakta külterületére; Földi László (Fidesz-KDNP) erről a Pest megyei településen vasárnap éjszaka történt demonstráció kapcsán nyilatkozott hétfő délelőtt.

Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől - számolt be éjszaka a helyszínről az MTI tudósítója.

A konfliktus előzményeiről szólva helybeliek azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét azt követően, hogy a rendőrök, illetve a város vezetői nem tettek lépéseket.

A gárdisták egy kisebb csoportja múlt hét kedd óta rövid megszakításokkal a településrészen volt. Szombat este úgymond rendfenntartó sétára indultak a Kékkő utca térségében, amikor - állításuk szerint - mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 járőrözőre.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) korábban azt közölte, Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport a város belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A bejelentést követően néhány percen belül megérkeztek a helyszínre a rendőrök, de már nem találták ott a bejelentésekben szereplő csoport tagjait.

Földi László polgármester hétfő délelőtt - a városi ünnepségre igyekezve - azt mondta: tudomása szerint a Puttony és a Kékkő utca környékén jelenleg 50-60 ember gyülekezik. Hozzátette: nincs információja, hogy pontosan kik ők, ám szerinte sokatmondó, hogy a vasárnap esti megmozduláson - az ország minden területéről Ceglédre citált demonstrálók között - jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

A polgármester beszélt arról is, hogy a külvárosban lakó körülbelül húsz cigány család tagjai között akadnak problémásak is, ám a városvezetés a jogszabályok alapján, a helyi rendőrökkel szoros kapcsolatban állva mindent elkövet, hogy betartassa velük a rendet, segélyt például csak a portájukat rendezetten tartók kaphatnak.

Földi László a most kirobbant konfliktus előzményeit boncolgatva úgy fogalmazott: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt csípi egyesek szemét.

Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták, fogalmazott Földi László, majd megismételte: a romákat, illetve a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.

A Szent István-napra időzített megmozdulás békés kezelése érdekében forró dróton jönnek-mennek az információk a városvezetés és a helyi rendőrkapitány között, a rendőrség teszi a dolgát - mondta Földi László.