A kormány elítéli az antiszemita drukkereket

2012.08.21. 14:04

"Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli az augusztus 15-ei izraeli-magyar barátságos labdarúgó mérkőzés méltó lebonyolítását megzavaró szurkolók viselkedését" – áll a Kormányszóvivői Iroda keddi közleményében. A meccsen a nézőtéren palesztin és iráni zászlók tűntek fel, valaki babaszappant mutatott a pályán lévő játékosoknak, drukkerek egy csoportja az izraeli himnusz alatt ülve maradt, illetve voltak, akik hátat fordítottak a játéktérnek.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a kormány az alkotmányos jogokat "minden esetben a legmesszemenőbbekig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen". "Akkor is felemeli szavát, ha a szélsőséges
megnyilvánulások közvetlenül nem sértenek törvényt, és ezért a hatóságok azonnali fellépésének nincs jogi alapja. A Kormány nyitottsággal és békével közelít a világ összes népéhez, és
ezt a hozzáállást kéri minden magyar embertől" – zárul a közlemény.

Az elmúlt hónapokban sok példa volt a kormány részéről hasonló kiállásra az antiszemitizmus ellen. Áprilisban, miután Baráth Zsolt jobbikos képviselő a parlamentben a tiszaeszlári vérvádról beszélt, Orbán Viktor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel együtt fogadta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjét, és arról biztosították, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmények között garantálja a kormány. Orbán június elején akkor is megszólalt, amikor megrongálták a székesfehérvári zsidótemetőt.

Áder János köztársasági elnök június elején, miután az utcán megtámadták Schweitzer József nyugalmazott főrabbit, nem csupán elítélte a történteket, de a lakásában is felkereste Schweitzert. Júniusban antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségeket figyelő monitoringrendszer kiépítéséről egyeztetett a jó állam koncepciójáért felelős kormánybiztos, Gál András Levente washingtoni látogatásán.