Csongrádban nincs hol ledolgozni a bírságot

2012.08.21. 06:37

Hiába van tavasz óta elvi lehetőség közérdekű munkával kiváltani a pénzbírságot, nincs munkáltató, aki fogadná ezeket az embereket, írja a delmagyar.hu. A lap emlékeztet rá, hogy áprilisban lépett hatályba az új szabálysértési törvény, amely megengedi, hogy a helyszíni bírságot, a közösségellenes magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot és a szabálysértés miatti pénzbírságot közérdekű munkával váltsa ki a vétkes. Hat óra munkával ötezer forintot lehet leírni.

Csongrád megyében eddig 207-en jelezték, hogy így szeretnének megszabadulni a bírságuktól. A delmagyar.hu információi szerint ugyanakkor Szegeden a 63 jelentkezőből mindössze 2 dolgozhatta le büntetését. Makón 11-ből egynek sem tudtak felajánlani közérdekű munkát. Csongrádon 33-ból 9, Hódmezővásárhelyen 57-ből 16, Szentesen pedig 29-ből 12 állampolgár tudta kiváltani a bírságát. Kistelek kivétel, ott eddig mind az 5 jelentkező kapott munkát.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő cégvezető arról beszélt, hogy nem érdekük az alkalmi munkások foglalkoztatása, mert sok idő megy el a betanításra, önállóan nem dolgozhatnak, ezért egy másik munkás kapacitását is lekötik, munkaruha, védőfelszerelés kell nekik, miközben tartósan nem lehet rájuk számítani.