Tömeges halpusztulás a Holt-Tiszában

2012.08.21. 16:45
A kánikulai meleg miatt drámaian lecsökkent a vízszint a Holt-Tiszában Szajolnál, ezért tömegesen pusztulnak a halak. Eddig 3,2 tonna haltetemet szállítottak el, főleg busát.

Hétfőn kezdett el terjedni egy szomorú kép a Facebookon, azzal az aláírással, hogy "Ez van ma Szajolban. Akit tudtam értesítettem az illetékesek mégsem tesznek semmit. Tegnap még vagy 20 db hal , ma reggelre több mázsa pusztult el.".

A Facebookon terjedő kép
A Facebookon terjedő kép

A kép alapján megkerestük a Vidékfejlesztési minisztériumot, ahol elmondták, hogy a halpusztulásról augusztus 19-én, a délutáni órákban értesítette a Szajol Holt-Tisza mentén található üdülősor egyik tulajdonosa a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget.

Közölték: ez a szakasz alapvetően a Tiszából kapja a vízutánpótlást, de a folyó alacsony vízállása és a rendkívül száraz, csapadékszegény idő miatt a Szajolba nem jutott megfelelő mennyiségű víz. A folyamat mérséklése érdekében a felügyelőség vízkivételi korlátozást rendelt el.

A rendkívüli meleg hatására a víz hőmérséklete azonban tovább emelkedett, szintje pedig az ökológiai vízszint alá csökkent, ez okozta a halpusztulást.  A halászati jogokat gyakorló cég augusztus 20-án megkezdte a tetemek eltávolítását.

Eddig 3,2 tonna elpusztult halat vittek el a helyszínről, főleg busát, mivel ez a fajta nagyon érzékeny a víz hőmérsékletének és minőségének változására. A cég és az önkormányzat augusztus 22-én elkezdi lehalászni a holtág érintett szakaszát. A halállományt azokra a szakaszokra mentik át, ahol jobb a vízminőség és magasabb a vízszint.

A zöldhatóság a kedden helyszíni ellenőrzést tart az érintett szervezetekkel közösen, hogy kidolgozzák a legmegfelelőbb műszaki megoldást.