A kormány cáfolja a kéményseprői díjak emelését

2012.08.22. 18:03

A kormány nem tervezi a kéményseprői díjak emelését, egyes településeken pedig éppen a jelenleg kiugró díjak ellen lép fel - közölte a Kormányszóvivői Iroda. A tájékoztatás szerint alaptalanok azok a híresztelések, hogy a kormány emelné a rezsiköltségeket.

Az LMP augusztus 18-án arra hívta fel a figyelmet, hogy egy rendelettervezet alapján jövő januártól az eddigi, átlagosan 3-4 ezer forint helyett egy mérnökór díját, azaz 14 ezret kellene fizetni a kémények ellenőrzéséért. Ettől lefelé 20 százalékkal lehet eltérni.

A Kormányszóvivői Iroda azt közölte: az Országgyűlés által korábban elfogadott kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény értelmében a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben határozza meg a közszolgáltatási díj megállapításának elvi alapjait, a díj legalacsonyabb és legmagasabb mértékét. A szerdai kormányülésen a parlament által meghatározott kereteken belül hoztak döntést, úgy, hogy az nem jelent díjemelkedést a magyar családoknak, háztartásoknak. A szabályozás nem azonnal, hanem átmeneti időszak után változik, és a díj mértékét az elvégzett munka arányában kell megállapítani.

A jövőben a díjakat meghatározott sávokon belül állapítják meg. A szolgáltatás legmagasabb díját már 2013. január 1-jétől rögzíti az új szabályozás, így azokon a településeken, ahol jelenleg ennél magasabb árat érvényesítenek a közszolgáltatók, az önkormányzatok kötelezettsége lesz a csökkentés.

Az egyes szolgáltatások legkisebb díját csak 2015. január 1-jétől kell érvényesíteniük az ellátásért felelős önkormányzatoknak, 2014. december 31-éig a kormány áremelkedést nem ír elő - írta a Kormányszóvivői Iroda, hozzátéve, hogy az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, hogy a meghatározott legalacsonyabb díjat milyen ütemezéssel érik majd el.