Ágnes
-1 °C
2 °C

Az ombudsmant aggasztja a TEK titkos információgyűjtése

2012.08.22. 11:52

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté szerint módosítani kellene a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt, és meg kéne oldani, hogy legyen hatékony jogorvoslati lehetőség a Terrorelhárítási Központ (TEK) által végzett titkos információgyűjtési eljárásokkal szemben. Az ombudsman szerdán kiadott jelentésében rámutatott arra: 2012 januárjától a TEK titokban információt gyűjthet, amire a nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó törvény ad felhatalmazást.

Ez a törvény azonban - szemben a rendőrségről szólóval - nem tartalmaz hatékony jogorvoslati rendszert. Az ombudsman szerint a jog uralmának a titkosszolgálatok működése során is érvényesülnie kell, és megfelelő szabályozással minimalizálni kell az önkényes jogalkalmazás lehetőségét. Szabó Máté ezért felkérte a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős belügyminisztert, Pintér Sándort, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

Az ombudsman szerint célszerű lenne normatív módon meghatározni azt a szempontrendszert, amelynek alapján el lehet dönteni, hogy egy adott tényállás megalapozza-e a szolgálatok eljárását, vagy sem. Ilyen szempontok hiányában ugyanis sérül a jogorvoslathoz való jog.

Az ombudsmani hivatal helyszíni ellenőrzéseket végzett a Terrorelhárítási Központban. Megállapították, hogy a TEK-ben kiválóak, más rendvédelmi szerv lehetőségeit messze meghaladóan jók az elhelyezés és munkavégzés körülményei. A helyiségek bútorzata új, illetve újszerű, nem jellemző a zsúfoltság, az egészségügyi osztály felszereltsége modern, az egy orvosra jutó betegszám alacsonyabb a rendőrségi átlagnál, jók a rehabilitációs lehetőségek. Az állomány fogorvosi ellátását a szervezeten belül még nem valósították meg. Az ombudsmani közleményben emlékeztetetnek arra, hogy a biztosok 1995 óta visszatérően elemzik a rendvédelmi szervek állományának élet- és munkakörülményeit.