Jolán
2 °C
4 °C

Az ombudsmant aggasztja a TEK titkos információgyűjtése

2012.08.22. 11:52

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté szerint módosítani kellene a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt, és meg kéne oldani, hogy legyen hatékony jogorvoslati lehetőség a Terrorelhárítási Központ (TEK) által végzett titkos információgyűjtési eljárásokkal szemben. Az ombudsman szerdán kiadott jelentésében rámutatott arra: 2012 januárjától a TEK titokban információt gyűjthet, amire a nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó törvény ad felhatalmazást.

Ez a törvény azonban - szemben a rendőrségről szólóval - nem tartalmaz hatékony jogorvoslati rendszert. Az ombudsman szerint a jog uralmának a titkosszolgálatok működése során is érvényesülnie kell, és megfelelő szabályozással minimalizálni kell az önkényes jogalkalmazás lehetőségét. Szabó Máté ezért felkérte a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős belügyminisztert, Pintér Sándort, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

Az ombudsman szerint célszerű lenne normatív módon meghatározni azt a szempontrendszert, amelynek alapján el lehet dönteni, hogy egy adott tényállás megalapozza-e a szolgálatok eljárását, vagy sem. Ilyen szempontok hiányában ugyanis sérül a jogorvoslathoz való jog.

Az ombudsmani hivatal helyszíni ellenőrzéseket végzett a Terrorelhárítási Központban. Megállapították, hogy a TEK-ben kiválóak, más rendvédelmi szerv lehetőségeit messze meghaladóan jók az elhelyezés és munkavégzés körülményei. A helyiségek bútorzata új, illetve újszerű, nem jellemző a zsúfoltság, az egészségügyi osztály felszereltsége modern, az egy orvosra jutó betegszám alacsonyabb a rendőrségi átlagnál, jók a rehabilitációs lehetőségek. Az állomány fogorvosi ellátását a szervezeten belül még nem valósították meg. Az ombudsmani közleményben emlékeztetetnek arra, hogy a biztosok 1995 óta visszatérően elemzik a rendvédelmi szervek állományának élet- és munkakörülményeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?