Sikkasztott a polgármester, de marad

2012.08.22. 17:30 Módosítva: 2012.08.22. 21:31

Székében maradhat a sikkasztásért jogerősen elítélt dombóvári független polgármester, miután a Szekszárdi Törvényszék első fokon elutasította a Tolna Megyei Kormányhivatal kérelmét az összeférhetetlenség kimondására.

A kormányhivatal azután kérte a törvényszéktől a polgármester tisztségét érintő összeférhetetlenség kimondását, hogy a Kúria Szabó Lorándot január 24-én felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, közölte Imre Zita, a törvényszék bírói tanácsának elnöke. Az összeférhetetlenség kimondásának az lenne a következménye, hogy a polgármester megbízatását is meg kellene szüntetni - tette hozzá.

A bírói tanács elnökének ismertetése szerint a kormányhivatal álláspontja az volt, hogy az önkormányzati törvény egyértelműen tartalmazza, ki kell mondani az összeférhetetlenséget, ha a polgármestert jogerősen szabadságvesztésre ítélik, márpedig a Kúria döntésének ez a lényege.

Szabó Loránd ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy a Kúria előzetes mentesítésben részesítette. Érdemben a polgármester érvelése a helytálló - mondta Imre Zita.

A bíróságnak a Kúria iránymutatása szerint az elkövetéskor hatályos szabályokat kell alkalmaznia. Ez azt jelenti, hogy akit a bíróság előzetesen mentesített a hátrányos büntetőjogi következmények alól, az nem köteles számot adni az elítélésről. A törvényszék álláspontja, hogy a mentesítés miatt a polgármesteri tisztséget érintő összeférhetetlenség nem mondható ki - mondta ki Imre Zita.

Szabó Loránd 2003-ban és 2004-ben követte el a bűncselekményt. Képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy a dombóvári önkormányzat összesen 211 millió forintot utaljon át a részben önkormányzati tulajdonú Gunaras Rt.-nek és a Kapos Innovációs és Transzferközpont Kht.-nek pályázati önerő igazolására.

A törvényszék végzése nem jogerős, a kormányhivatal nyolc napon belül a Pécsi Ítélőtáblához nyújthat be fellebbezést, ezután a táblabíróságnak három napon belül kell döntenie.