Vizsgálják, hibáztak-e a rendőrök Cegléden

2012.08.22. 12:29

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt a ceglédi rendőri intézkedéssel kapcsolatban Hatala József országos rendőrfőkapitány, közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán. Garamvölgyi elmondta: a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás.

A dandártábornok szerint a vizsgálat, amelyet 10 nap alatt kell lefolytatni, nem konkrét személy ellen irányul, hanem az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak a megállapításokról.

Cegléden a hétvégén jelentős volt a rendőri készültség, miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között. Vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze Cegléd külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. Atrocitás nem történt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.

Hétfő hajnalban tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki "a ceglédi összefogásért". A Jobbik közölte, "ha a rendőrség nem képes eleget tenni a feladatának, akkor a magyarság önvédelmi szerveződései a társadalom természetes immunreakciójaként hathatós választ fognak adni a bűnözés kihívásaira".

Földi László polgármester hétfőn azt mondta: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Szerinte ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt "csípi" egyesek szemét.

Legutóbb az ozorai fesztivál  ügyében készült országos rendőr-főkapitányi vizsgálat, amely több szakmai hiányosságot is megállapított.