Regisztrációt a regisztrációboltból!

2012.08.23. 11:32
Még az ősszel a parlament elé kerülhet az előzetes választási regisztrációról, vagy ahogy a kormány átkeresztelte, a feliratkozásról szóló törvényjavaslat. Hogy mi lesz benne, azt még az igazságügyi miniszter sem sejti, mert szerinte azt majd a parlamenti képviselők többsége dönti el. Hogy ne legyenek ötlet nélkül, összeszedtünk néhány lehetőséget, hogy Ön, kedves olvasó, kiválaszthassa a magának leginkább tetszőt.

„Ha előírjuk a választópolgárok feliratkozását, akkor az államnak meg kell szerveznie, hogy mindenki a lehető legegyszerűbben intézhesse azt” – nyilatkozta a választók előzetes regisztrációjáról Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a Magyar Nemzetnek. Igaz, aztán a Kossuth Rádiónak már arról beszélt, hogy minisztériuma legfeljebb kodifikálni fogja a törvényt, amelyet szerinte önálló képviselői indítványra kéne elfogadni, mégiscsak a képviselők választásáról szól. Ez esetben pedig minisztériumának nincs más feladata, mint megszövegezni a többség akaratát.

Az Index, ahol tud, segít. Az alábbiakban ötletekkel segítenénk a képviselőket és a kormányt az előzetes regisztráció gyakorlati lebonyolításának minél egyszerűbb ésvagy minél inkább a kormánypárt érdekét szolgáló megvalósításában. Mert bár Navracsics miniszter szerint a cél a minél egyszerűbb ügyintézés, az előzetes regisztráció értelemszerűen inkább az elkötelezett táborral rendelkező pártoknak kedvez. És a többség akarata a parlamentben a Fidesz akarata, a Fidesz keze pedig már a választási törvény megalkotásakor és az új választókerületek megrajzolásakor is maga felé hajlott. Az ötletek így a mindenki számára legegyszerűbbtől a Fidesz számára legkedvezőbbekig következnek.

Family Frost

Szólj anyádnak, hozzon pénzt, tollat, személyi igazolványt! A népszerű mirelitfutár kocsijai az egész országot bejárják, a legkisebb falvakba is elérnek. És lehet-e egyszerűbb a feliratkozás annál, ha a kocsi házhoz jön, és ha egy zacskó gyorsfagyasztott zöldborsó és egy doboz vaníliajégkrém megvásárlása közben túl lehet lenni az egész hercehurcán? A választói tudatot pedig akár akciókkal is fel lehetne ébreszteni: ha a nagymamát is regisztrálja, ajándék pálcikás jégkrémet kap a zöldbab mellé!

Barakonyi Szabolcs 2005-ös, Lucien és Rodolf Hervé-díjas sorozatáról itt olvashat
Barakonyi Szabolcs 2005-ös, Lucien és Rodolf Hervé-díjas sorozatáról itt olvashat
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

2. számú "Sport" italbolt

Kocsma még ott is van, ahova a Family Frost sem jut el. És ugyan házhoz nem jön, de miért is menne, ha úgyis mindenki odamegy. Jó bornak nem kell cégér. Egyetlen ellenérv lehet a kocsmai regisztráció ellen. A kormánypártok célja a tudatos választói magatartás ösztönzése, azok kizárása a szavazásból, akik nem képesek hónapokkal a választás előtt nyilatkozni arról, hogy szavaznának-e.

SZT 1952
Fotó: Szémann Tamás / Index

Választás, iroda

Navracsics Tibornak a választásról és a feliratkozásról a választási iroda jutott eszébe. Ami nem is volna hülyeség, tekintve, hogy helyi választási iroda (HVI) gyakorlatilag minden magyar településen, de legalábbis az Országos Választási Iroda hivatalos nyilvántartása szerint 3174 településen is van. Ráadásul a HVI-knek eddig is volt szerepük az amúgy a külképviseleteken szavazók számára jelenleg is kötelező regisztrációban, hiszen a választások idején külföldön tartózkodóknak a lakcímük szerint illetékes HVI-nél kellett regisztrálniuk magukat a szavazás előtt legkésőbb 16 nappal.

Az atya, a fiú és a Kubatov-lista

Ami még mindenhol van, az a templom. Ezzel persze már nyitunk a Fidesznek kedvező regisztrációs sémák felé, de mit tegyünk. Nem a Fidesz tehet róla, hogy a jó keresztények között kevés a kommunista. Alapból a vasárnapi misén lehetne regisztrálni, de extrémebb javaslatok is eszünkbe jutnak. Jelentősen csökkentené a választópolgárok létszámát, így olcsóbbá tenné az egész választás lebonyolítását, ha csak a karácsonyi éjféli misén lehetne regisztrálni.

korosl06
Fotó: Nagy Attila / Index

Regisztrációt a regisztrációboltból!

A kormány szívének oly kedves magyar üzletlánc penetrációja országos szinten a kocsmákéval és a templomokéval vetekszik, értelemszerű volna tehát, ha ott lehetne regisztrálni. Esetleg költségvetési támogatással üzlethelyiségeket nyitni azokon a településeken is, ahol pillanatnyilag még nincsenek jelen a Lázár testvérek. Sajátmárkás, magyar regisztrációt minden magyar háztartásba!

v2010 plakatok6 31
Fotó: Nagy Attila / Index

Győzzön a jobbik!

Az eddig felsorolt lehetőségek mindegyike már-már demokratikus, az állampolgárok szavazati jogát alig-alig korlátozó volt. Ideje hát belehúzni. Végül is az előzetes regisztráció egyik célja a bizonytalanok és az amúgy sem szavazók távol tartása volna. Ésszerű lenne hát, ha a regisztrációt a pártokra bíznánk, akik így egyrészt újabb okot kapnának a békés lakosság folyamatos zaklatására, másrészt jót lehet röhögni az olyan rétegpártokon, mint például az LMP, ahogy megpróbál vidéken szavazókat regisztrálni. Járulékos előnye a pártirodán történő regisztrációnak, hogy a jobban szervezett, országos hálózattal is rendelkező pártoknak saját választói névjegyzékük lehetne, amit aztán a szavazás napján választóik mozgósítására is használhatnának. Itt jegyeznénk meg, hogy például az Egyesült Államokban, ahol csak regisztrált választók szavazhatnak, a regisztrációnál fel kell tüntetni a pártszimpátiát is, amely a legtöbb államban azt is meghatározza, hogy a szavazó melyik párt előválasztásán vehet részt.

Az igazán aktív választó

A pártirodai regisztráció utáni következő logikus lépés az volna, ha a szavazati jogot a tényleg elkötelezett, határozottan választani vágyókra korlátoznák. Ez összetett megoldást igényel, amely természetesen a legújabb technológiai lehetőségeket is kihasználja, már csak a kiírható közbeszerzésekre is tekintettel. Stábunk hosszas gondolkodás után a következő, egyszerű módszerrel állt elő: A regisztrációs időszak kezdete előtt hat hónappal a jövendőbeli regisztrált választó ügyfélkapus hozzáféréssel igényel egy 42, kizárólag speciális karakterből álló kódot, amely egy előre meghatározott algoritmus szerint - minden 7. karaktert cseréljen fel a sorban következő karakterrel, a kapott kód első tíz karakterét fordított sorrenben illessze a végére, stb. - tíznaponta változik. 18 jelszóváltás után az új jelszóval egy külön erre a célra épített, szűk keresztmetszetben egyidejűleg legfeljebb száz lekérést kezelni tudó honlapon kérhet időpontot egy, a lakcímére rímelő nevű település helyi választási irodájához, ahol a kapott iratokkal a településen belül az irodától legmesszebbi kormányablaknál iratkozhat fel két órán belül.

Hol lehessen feliratkozni a választói névjegyzékbe?