Tovább vizsgálódnak a diplomabotrány miatt

2012.08.23. 14:10

„A Semmelweis Egyetem rektora további vizsgálatot rendelt el a Testnevelési és Sporttudományi Karon, ahol korábban államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indult belső és hatósági vizsgálat” – olvasható az egyetem csütörtöki közleményében.

A hvg.hu július végén írt arról írt, hogy a testnevelési karon két diák csak Tóth Miklós dékán segítségével tudott lediplomázni. Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő fia és kollégiumi szobatársa úgy kapott diplomát július közepén, hogy együttesen 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz.

A hvg.hu szerint a dékán a saját kódjával igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában. A dékán ezt azzal indokolta, hogy Lasztovicza és diáktársa méltányossági kérelemmel fordultak hozzá, amelyben a hiányzó tantárgyaik utólagos elismerését kérvényezték. A kérelemben azt állították, hogy a hiányzó tantárgyak óraszámait a nappali tagozaton korábban többszörösen teljesítették a levelezői óraszámokhoz képest.

A cikk megjelenése után a Semmelweis Egyetem rektora belső vizsgálatot rendelt. A rektor a vizsgálatok korrekt lefolytatása érdekében augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette a posztjáról Tóth Miklós dékánt és Szalma László dékán-helyettest. A egyetem augusztus elején azt közölte, hogy nem folytatják tovább a belső vizsgálatot, időközben ugyanis rendőrségi nyomozás is indult az ügyben.

Ezzel szemben a csütörtöki közleményben már az olvasható, hogy olyan új körülmények merültek fel az ügyben, amelyek további kari vizsgálatot, illetve rektori intézkedéseket tesznek szükségessé. Részleteket azonban erről nem árul a közlemény. Hozzáteszik: sajnálatos, hogy minderre akkor kényszerülnek, amikor „tisztelettel ünnepli a kar számos tagját a londoni olimpia kiemelkedő sikereiben játszott szerepeikért”. Megkérdeztük az egyetemet, hogy milyen új körülmények merültek fel az ügyben, válaszukban azt írták: további információkat nem kívánnak közölni.

Lasztovicza tagadta a cikkben leírtakat, valamint nehezményezte, hogy a hvg.hu közölte a fia nevét. A politikus szerint politikai célokra akarják felhasználni a fiát. A politikus később az Indexnek azt mondta, hogy az ügyről levélben tájékoztatta Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét. Lasztovicza szerint több kormánypárti politikus, köztük a Fidesz felső vezetésének tagjai is felhívták telefonon, és támogatásukról biztosították.

Az Index korábban arról írt, hogy a Fidesz azért nem foglalkozik komolyabban az üggyel, mert azt a Semmelweis Egyetemen belüli háborúskodás részének tartják. A belső háborúskodásra utal, hogy a dékán és a helyettese az elmúlt hónapokban belső vizsgálatokat folytattak le a kar gazdálkodásával kapcsolatban, és állítólag komoly problémákra bukkantak. Forrásunk szerint Szalmáék a vizsgálat következményének tartják az őket bemártó névtelen rendőrségi feljelentést. A rendőrség egy névtelen feljelentés alapján közokirat-hamisítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyben.