Az egész országot ellepte már a pollen

2012.08.24. 10:29

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Facebook-oldalán pénteken közzétett, a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerhez kapcsolódó térképen mostanra egybefüggően szinte az egész ország területét lefedik a másodfokú riasztást jelző vörös színnel, illetve az elsőfokú riasztást jelző pirossal jelölt területek. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek.

A legmagasabb átlagos értékeket Zalaegerszegen, Budapesten, Debrecenben és Békéscsabán regisztrálták. Jelenleg másodfokú riasztás van érvényben Budapest és Eger környékén, a Dunántúl középső részén, valamint a Tiszától keletre eső területeken. Elsőfokú riasztást adtak ki Győr környékére, Komárom-Esztergom megye déli részére, Tolna megyére, Pécs körzetére, Bács-Kiskun és Csongrád megyére.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint alacsonyabb a parlagfű pollenterhelése az ország északnyugati csücskében, Tatabánya környékén és az Északi-középhegység egyes részein, de még ezeken a területeken is figyelmeztető jelzés van érvényben. Salgótarján térsége az egyetlen, ahol egyelőre nem volt szükség figyelmeztetés kiadására.