Hogyan lett milliomos a BMW-s gázoló?

2012.08.24. 18:34 Módosítva: 2012.08.24. 20:41
Eva Varholíková, született Rezešová, szlovák milliomosnő kedden okozott négy halálos áldozatot követelő balesetet az M3-as autópályán. Rezešováról rendszeresen cikkezik a szlovák sajtó, igazi hírességnek számít, mivel ő és Julius nevű bátyja Alexander Rezeš gyermekei. A 2002-ben elhunyt Alexander Szlovákia második leggazdagabb embere volt, vagyonának jelentős részét privatizációs ügyletekből szerezte a Vladimir Mečiar nevével fémjelzett zavaros időszakban.

Nem jogerősen harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték csütörtök délelőtt a 35 éves Eva Rezešovát. A rendőrség szerint a bíróság a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye miatt döntött az előzetes letartóztatás elrendelése mellett, miután elutasította az óvadékra és a házi őrizetre vonatkozó védői indítványt. A döntésben fontos szerepet játszhatott, hogy a bűncselekményért, amivel  Rezešovát meggyanúsították, 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az sem kizárt, hogy a nő korábbi ügyei miatt óvatosak a hatóságok.

Rezešová tizenkét éve, 2000 januárjában már karambolozott egyszer. Akkor ezüstszínű Mercedesével hátulról rohant bele egy Skodába. A kocsi 68 éves sofőrje nem szenvedett sérüléseket, mindössze az autó tört össze. A Bumm.sk szerint a nő vérében akkor nem találtak alkoholt, ellentétben a mostani esettel.

Rezešová mellett egykori barátja és egyik lányának apja, Erik Fischer is okozott már közlekedési balesetet. 2007-ben Audijával hátulról belerohant egy teherkocsiba, majd további két járművel ütközött, és a mezőn végezte. A férfi lábtöréssel megúszta, más következményei nem voltak a balesetének.

A tágabban vett Rezeš-família nem csak okozója, hanem szenvedő alanya is volt autóbalesetnek. Linda Rezešová, Julius Rezeš vállalkozó volt felesége 2005 szeptemberében volt részese egy két halálos áldozatot követelő karambolnak. Egy idősebb házaspár gombászni indult, majd ütköztek a nő BMW-jével, s mindketten életüket vesztették a karambolban. A rendőrségi vizsgálatok eredményei szerint a házaspár okozta a balesetet, mivel áttértek a szembejövő sávba.

Nem csak a kocsikhoz értenek

A Rezeš család nem az autóbalesetei miatt lett ismert. A család hírnevét még az 1948-ban Abarán született Alexander Rezeš alapozta meg. 1967 óta dolgozott a Kassai Vasműben, majd a kilencvenes években részt vett annak privatizálásában. Alexander Rezešt később már csak mint egy Vladimír Mečiar kormányfőhöz közeli, tipikus HZDS-es (Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom) üzletemberként emlegették. Egyik elhíresült kijelentése szerint minden, ami a kassai vasműnek jó, Szlovákiának is kedvező.

A Mečiarhoz való kötődést bizonyítja, hogy az 1994-1998 közti kormányban 1997-ig miniszterként ő vezette a közlekedési, postaügyi és távközlési tárcát. Bár Rezeš egészségügyi okokra hivatkozva mondott le, mégis aktív maradt a politikában és 1998 őszétől a HZDS kampányfőnöke lett. Rezeš vagyonát a sajtó akkoriban 15 milliárd koronára becsülte, és Alexander nem is rejtegette azt, hiszen két nagy értékű villát vásárolt meg és újíttatott fel Pozsonyban.

A villaügy később is előkerült még. Vladimír Mečiar 2010-ben bevallotta, hogy korábbi támogatásáért cserébe Rezeš segítette őt hozzá saját villájához. A HZDS elnöke azt mondta, hogy azokat a részvényeket, amelyeken felesége 59 millió koronát keresett, ajándékként kapta Alexander Rezeštől. Arról, hogy ő hogyan segített korábban a hozzá közel álló üzletembernek, Mečiar nem beszélt.

Az ingatlanok mellett  Rezeš nagy szenvedélye volt még a foci. „Milliomosoknak” gúnyolták 1992 óta Szlovákiában a kassai FC Košice csapatát, amelyet még 1952-ben VSS Košice néven alapítottak. A Košice 1991-ben 30 millió koronát költött játékosvásárlásra, ugyanis a Kassai Vasmű bőkezűen támogatta a csapatot.

Hamarosan Alexander Rezeš lett a klub elnöke, majd a posztot átengedte fiának, Juliusnak. Bajnoki címekre és kupagyőzelmekre, valamint (egy rendkívül gyenge) BL-szereplésre futotta a támogatásból. A Košice mellett eközben a cseh Sparta Praha szintén a Rezeš család birtokába került.

Egy korszak lezárul

Az anyagi támogatás meghozta a Košicének a sikert, de amikor a pénzcsapokat elzárták, a győzelmek is elmaradtak. 2001-ben a csapat alig menekült meg a kieséstől a bajnokságban, mivel Alexander Rezeš már nem tudott több pénzt juttatni a klubnak. A Kassai Vasmű akkora már rosszul teljesített, és végül a Sparta Praha után az FC Kosice is kikerült a Rezeš család birtokából.

Miután Vladimir Mečiart 1998-ban egy kormányváltással kiszorították a hatalomból, véget értek a boldog békeidők. Az őszi parlamenti választások után derült ki, hogy a vasmű képtelen törleszteni egy 35 millió dolláros hitel esedékes részletét, és hogy az egész vállalat el van adósodva. Abban az évben 11 milliárd korona veszteséget halmozott fel a vasmű, amely leányvállalatai (köztük a Diósgyőri Acélművek) eladásával szerette volna stabilizálni helyzetét.

A bonyodalom 2000-ben rendeződött, amikor a U.S. Steel 495,5 millió dollárért megvásárolta a hivatalos nevén Kassai Vasmű Rt. (VSZ a.s.) kohászati részét. Az amerikai cég ezen kívül magára vállalta még a gyár 325 millió dollárt kitevő adósságának, valamint a 15 millió dolláros adóhátralékainak kifizetését is. Alexander evvel az üzlettel se járt rosszul, élete végéig megtartotta milliárdjait és velük a „címét”, mint a második leggazdagabb szlovák. Alexander 2002-ben halt meg Bécsben szívnagyobbodás miatt.

Sok házastárs, még több gyerek

Alexander Rezeš vagyona nagyobb részben most 35 éves lányára, Evára és 43 éves fiára, Juliusra szállt. Sem Eva, sem Julius magánélete nem nevezhető átlagosnak. Evának, aki még most is ragaszkodik leánykori nevéhez, két lánya van két különböző férfitól, de a hírek szerint most egy harmadik udvarol neki.

Julius, aki maga is gazdag üzletember lett, háromszor nősült, pillanatnyilag harmadik feleségével él, aki szintén  Evának hívnak. Juliusnak összesen négy gyermeke van, két lánya és két fia, közülük a legfiatalabb a jelenlegi feleségétől.

Eva Rezešovának és Julius Rezešnek továbbra is él az édesanyja, aki a mostani üggyel kapcsolatban a sajtónak eljuttatott állásfoglalásában nagy szerencsétlenségnek és tragédiának nevezte a balesetet. Egy korábbi interjú szerint anya és gyermekei három egymás melletti házban laknak, és továbbra is nagyon erős a család tagjai közti kötelék, akárcsak akkor, amikor még Alexander Rezeš is élt.

Eva édesanyja szerdán egész családja nevében mély együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és bocsánatukat kérte a tragédiáért. „Nagyon sajnáljuk a történteket. Lányom kész arra, hogy teljes egészében vállalja a felelősséget és a tragédia következményeit.”