Gárdagyűlés volt a Hősök terén

2012.08.25. 15:38 Módosítva: 2012.08.25. 17:03

Miközben valószínűleg egy csúnya megvezetés miatt a sok száz rendőr szállta meg Csókakőt, hogy megakadályozzon egy gárdistaavatást (amit ezalatt békésen megtartottak Dunaföldváron), addig hivatalosan Budapesten megkezdődött a bíróság által betiltott Magyar Gárda ötödik születésnapját ünneplő menetelés.

A tüntetésre kétezer embert vártak, helyszíni tudósítónk szerint pár százan lehetnek a demonstráción, ahol 30-40 ellentüntető is megjelentek. Dulakodás is volt, mivel pár ellentüntető (a kipát viselő Dániel Péter és a Szolidaritás néhány vezetője) a Szépművészeti Múzeum előtti zebrán összeszólalkozott a jobbikos szervezőkkel. A rendőrök megpróbálják szétválasztani az egymással ordibáló társaságot, és a zebráról leterelve őket megindítani a forgalmat.

Egy körülbelül ötfős társaságot ugyanakkor már elő is állítottak a rendőrök. Ők a napokban letartóztatott orosz punkbandára, a Pussy Riotra emlékező maszkot vettek fel. Mivel tüntetésen tilos az arc eltakarása, előbb levetették velük a maszkot, majd igazoltatták őket, végül be is vitték a társaságot.

A Hősök terén a Magyar Nemzeti Gárda tagja álltak fel alakzatban, zöld póló, terepszínű nadrág, bakancs, 50-80-an lehetnek. Megjelent még kisebb látszámban a régebbi gárdaegyenruhára emlékeztető viseletben a Szebb Jövőért Polgári Egyesület és a Nemzeti Őrsereg. Összesen lehetnek kb. 200-an. A fekete egyenruha nem a legpraktikusabb viselet, többen is rosszul lettek a tűző napon. Az egyenruhások körül zászlós szimpatizánsok néhány százan, kicsit arrébb pedig a Demokratikus Koalíció 13. kerületi szervezetének és a Magyar Ellenálló és Antifasiszták Szervezetének néhány tagja jelzi nemtetszését a rendezvény miatt.

A téren sok a rendőr, de a jelek szerint csak Csókakőn volt fontos az erődemonstáció, mert itt nem kommandósok, hanem könnyű, nyári egyenruhát viselő rendőrök vannak.

Mindeközben az Új Magyar Gárda vezetője, Inárcsi József beszél, korántsem tüzeshangú, inkább lehangolt mondandójában kritizálva Vona Gábort, a Jobbik elnökét is, mert meg akarta osztani, és pártirányítás alá akarta vonni a gárdát.

Sokkal jobb véleménnyel van a Jobbikról Torokczkai László, aki a Hatvannégy Magyar Vármegye nevében köszönte meg, hogy legalább van egy párt, amelyik felvállalja őket.

Aztán Vona Gábor meg ennél is jobb véleménnyel volt a saját pártájáról, egyre többen lettek rosszul a forró aszfalton, még Potyka bácsi is beszélt végül, majd békés hazatérésre szólították fel az embereket. Közben Csókakő is felszabadult a rendőrségi zár alól.

A BKK jelentette be még bőven a rendezvény közben, hogy a demonstráció miatt elrendelt Dózsa György úti és Andrássy úti lezárást a rendőrség a vártnál korábban feloldotta. 15:15-től az érintett buszjáratok (20E, 30, 30A, 230) valamint a 75-ös és 79-es trolibuszok a megszokott útvonalon közlekednek. A földalatti várhatóan öt körül indul újra.