A kétharmad áll, mint a cövek

2012.08.25. 20:37
Orbán kisebb adókat és önfinanszírozó egyetemistákat akar, de nem ez volt a legérdekesebb a kőszegi Tranzit fesztiválon tartott közönségtalálkozón. Szembenézett a jobboldal egyik nagy problémájával, kritikus fiatalokat próbált toborozni a Fidesznek, és bár a cikk konkrét említése nélkül, de bevallotta, hogy kéjesen olvasta az internet rémévé vált Gyurta és Én című cikket.

„Igyekszem őszintének lenni, de tudom, hogy minden mondatomért vállalnom kell a felelősséget” – kezdte a Tranzit fesztiválon tartott közönségtalálkozót Orbán Viktor. A miniszterelnök volt a három napja tartó kőszegi fesztivál főfellépője a Jurisics vár udvarán, ahol már eddig is számos miniszter, államtitkár és közéleti szereplő vett részt vitákon és előadásokon.

A fesztivált valahogy úgy kell elképzelni, mint az internetes generáció Tusványosát, ahol a Mandiner, a Jobbklikk, a Konzervatórium és a Heti Válasz vezetik a színpadokat (minden nap megjelenő kiadvány is volt FesztiVálasz néven), napközben előadások és viták, este pedig koncertek vannak. A közönségtalálkozó összetétele ennek megfelelően alakult - nagyobb részben Orbán szavaival “a nemzeti-keresztény oldallal nem ellenséges fiatalok”, kisebb részben Rogán Antal, Hoffmann Rózsa és Rétvári Bence voltak jelen.

Ablonczy Bálint újságíró és Orbán Viktor
Ablonczy Bálint újságíró és Orbán Viktor

Az ilyen találkozók pedig jellemzően fontos események a jobboldali fiatalok életében - elég arra gondolni, maga Szijjártó Péter is egy hasonlón döntötte el 1995-ben, hogy Orbán mellett akar dolgozni.

Csökkentsük az arcunk méretét - mondta Orbán szerdán a külügyminisztériumban, az első kérdés hozzá így máris az alázathoz kapcsolódott. Orbán úgy válaszolt, bár igyekeznek megfelelni saját erkölcsi mércéjüknek, manapság inkább úgy látja, a világban nem az a kérdés, hogy megfelel-e valaki vagy nem, hanem hogy egyáltalán vannak-e erkölcsi korlátok.

Megvédte viszont a gazdasági szabadságharcot. Orbán szerint ugyan nagyon könnyű kigúnyolni ezt, de ő maga teljesen komolyan gondolja, és minden reggel úgy kel fel, hogy az országot távolítani kell az államadósság veszélyzónájától és közelíteni kell az ötven százalék körüli szintre. Azt mondta, az embereknek ugyan nem kell minden nap háborús pszichózisban élniük, de a kormánytól várják el, hogy igenis vívják ezt a harcot. "Visszavettük a Mol-részvényeket az oroszoktól, visszavettük a vízművek egy részét a franciáktól, vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.On-t a németektől, visszavásároltuk a Rábát a malájoktól, a Fradit meg az angoloktól" - sorolta. (Az E.On gázüzletágának állami kézbe kerülése időről időre el előkerülő téma, tavaly júliusi hírek szerint az MVM venné meg a németektől. Korábbi értesülésünk szerint az MVM 800 millió eurót kínált a német cég itteni gázüzletágáért, de a leendő eladó 1,2 milliárdot kért.)

Orbán tovább akarja csökkenteni a személyi jövedelemadót és a társasági adót is addig, amíg lehet - hogy meddig, azt nem konkretizálta. A gazdasági irányvonalról összességében azt mondta, nem felülvizsgálni kell azt, hanem kitartani mellette. Sőt, Orbán azt is tudja, hogyan előzzük majd vissza a térség többi országát, de ennek receptjét nem árulta el.

Nemzetközi vitáinkban szerinte voltak előre kalkulált vereségek, de a fontosakat megnyertük, a velünk vitában állók pedig nem számíthatnak arra, hogy bizonytalanság lesz az országon belül. “A következő két évben sok minden lesz, de belpolitikai bizonytalanság az biztos nem” - mondta Orbán, vagy még még átélhetőbb legyen: "a kétharmad áll, mint a cövek".

Minden korábbinál egyértelműbben állt ki Hoffmann Rózsa mellett - azt mondta, bár személy szerint sokan támadták az államtitkárt, minden döntés a kormány közös döntése, végső soron pedig minden az Orbán saját felelőssége, ami az oktatásban történt. Hoffmann a beszéd után azt mondta a Indexnek, bár korábban is közismerten jó volt a kapcsolata a miniszterelnökkel, érzelmileg nagyon jól esett neki, hogy ilyen nyíltan vállalta a döntéseket.

A miniszterelnök szerint minél hamarabb be kell vezetni az önműködő rendszert, vagyis az egyetemet, főiskolát végzett embereknek "saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást. Az állami ösztöndíjakat nem tudják teljesen kiiktatni, számukat minimálisra kell csökkenteni".

Még egy vállalást tett, szerinte ősszel előállnak egy 8-12 éves sportfinanszírozási rendszerrel.

És itt jött a baloldal. Szerinte európai tendencia, hogy a baloldaliak nem tudnak mit kezdeni az egyénnél nagyobb egységekkel. A kommunisták ravaszak, és mindenkinél jobbak a dolgok tönkretételben, mondta a miniszterelnök.

De nem csak a balt, a jobboldalt is jól ismeri. Saját oldala szerinte az önsajnálatban és a megtámadottság indokolatlan érzésében erős, ami az olimpián is érezhető volt. "Itt voltak a sikerek, aminek mindenki örül, és akkor elkezdtünk bosszankodni azon, hogy az interneten miket írt egy pasas. Újra és újra olvastuk, szinte kéjesen, egészen tűzbe jöttünk ettől" - mondta mosolyogva-önkritikusan Orbán, miközben szerinte nem is kéne foglalkozni ezzel. Nyíltan nem mondta ki, de erős a gyanú, hogy Magyari Péter Gyurta és Én című cikkére utalt ezzel.

A jobboldalnak szerinte velőtrázó volt 2002-es vereség. Akkor jöttek rá, hogy nem elég jól kormányozni, a politika ennél bonyolultabb. 2002 óta pedig mély változások történek a magyar politikában  - mára sokkal mélyebb a jobboldal beágyazottsága és mozgósító ereje, mint a posztkommunista baloldalé. “Mindig visszajövünk” - mondta Orbán, aki szerint ennek ellenére még mindig sokan attól félnek ezen az oldalon, mi lesz a következő választáson.

Bár a meghívás ellenére nem maradt estére bulizni, arra bíztatta a fiatalokat, kapcsolódjanak bele a vitákba, kérdőjelezzék meg és kritizálják az elől lévőket, mert nem lesznek mindig másodvonalban a mostani jobboldalion. Szükség van a kritikára, az elégedetlenség kifejezésére.

Ezzel váratlanul ki is fejezte a fesztivál kettősségét. A Tranzit egyrészt megmutatta a fiatal jobboldal szimpatikus arcát. A fesztivál hivatalos újságjában két főszervező (Békés Márton és Böszörményi Nagy Gergely) vitatkoztak G. Fodor Gáborral, a Századvég igazgatójával, aki lényegében azzal vádolta a kormánnyal szemben kritikus jobboldali fiatalokat, hogy nem segítik eléggé a sikert - a szervezők azonban kiálltak amellett, hogy túl kell lépni a szervilizmuson.

Az előadások számos témát érintettek a feminizmustól a kormány nyugati megítélésig, és ide sorolható az Orbán-találkozó levezetése is - ha az őt kérdező Ablonczy Bálint nem is izzasztotta meg a miniszterelnököt, azért az Obersovszky-féle iskolától meglehetősen messze állt.

Másfelől azonban éppen Orbán jelölte ki barátságos megjegyzésével a fiatalok játékterének kereteit. Ha neki magának kell felszólítani őket, hogy bátrabban kritizálják és kérdőjelezzék meg a párt nagy generációját, az azért jelzi, hogy igazán komoly kihívás eddig nem érkezett felőlük.