Melyik nagykövetségen a legjobb elbújni?

2012.08.27. 14:01 Módosítva: 2012.08.27. 14:27

Julian Assange jelenleg Londonban, a neki menedékjogot felajánló Ecuador nagykövetségén bujkál.
Ha kimerészkedne, akkor azonnal őrizetbe vennék a rendőrök. Az aktivista állítólag meglehetősen szűkös körülmények között él az épületben, pedig Ecuador nemrég bejelentette, hogy akár örökre is náluk maradhat Assange. Ennek kapcsán körbejártunk néhány budapesti nagykövetséget, olyan szemmel próbáltuk nézni őket, hogy melyikben van elég hely arra, hogy valaki hosszabb távon élvezze vendégszeretetét. Hol van a legjobb kert, ahol levegőzni, sétálni lehet, melyik van nagyon szem előtt, és hol és hogyan lehetne a legkönnyebben elslisszolni a bujdosónak, ha úgy adódik, vagy hol fér el a legtöbb paparazzi. Esztétikai és kényelmi szempontokat vettünk figyelembe, ilyenek miatt a legtöbb magyar nagykövetség nem szégyenkezhet, de a budai luxusvillák mellett vannak kevésbé impozáns kirendeltségek, ilyeneket is megnéztünk.

Inkább olyan országok nagykövetségei jöhettek szóba, amik nem a legjobb viszonyt ápolják az Egyesült Államokkal. Dél-amerikai nagykövetségeket is megnéztünk, mert néhányan Ecuador mögé álltak az Assange-ügyben: a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (Unasur) és a Hugo Chávez venezuelai elnök által létrehozott bolivári szövetség (ALBA) támogatásáról biztosította Ecuadort Nagy-Britanniával szemben.

Ecuador

Az Assange-ról szóló hírekben láthatjuk, hogy nem lehet túl jó sora Londonban. Ha a mi ecuadori követségünkön kéne meghúznia magát, erkélye itt is lenne, de csak egy emelet állna rendelkezésére. A budai, ránézésre a kilencvenes években felújított épületben zenekiadó és egy koncertszervező cég székel még, könnyű bejutni az épületbe, ha felcsengetünk, automatikusan nyílik az ajtó. A ház előtt óriási gesztenyefa ontaná neki a friss oxigént, és a kis utcában nyugodtan ellehetne. Hosszú távon talán zavarná, hogy egy óvoda szomszédságában lakik, de ezt ellensúlyozná, hogy a ház mögött egy kis kerti kerengőt létesítettek. A közelben több nagykövetség van, amik ellentétben az ecuadorival, tényleg nagyok, például a nigériai vagy a szemközt lévő mexikói. Itt sokkal jobb dolga lehetne egy rejtegetett személynek, mert még több, még nagyobb gesztenyefa fotoszintetizálna neki. Az ecuadori épületbe viszonylag kicsi rácsos kapun lehet bejutni, ezen akár könnyedén át is ugorhatna, ha megelégelné a várakozást. Előnyös még, hogy nagyon barátságos kis dél-amerikai emberek dolgoznak itt, jó a levegő és árnyékos a kert. Kisurranni nehezen tudna, mert a nyugalmas környéken mindenki jól megnéz mindenkit, nem igen marad titokban semmi.

Szíria

Érthető okokból a szíriai nagykövetség most a legrosszabb hangulatú épület, őrzését a rendőrség végzi. A komor hangulatot árasztó vaskerítés miatt erődszerű épületet látszólag nem lakják, az összes függöny behúzva, az összes roló leeresztve. Körülötte mesés villák találhatók, de az utca közelsége egy idő után elég komorrá tenné az itt lakást. Kert csak a ház előtt van, az sem nagy, és nem olyan, ahol az ember nyugodtan tudna lazítani. A villaépület stílusa vállalhatatlan, a külső alapján belül sem lehet túl komfortos.

Belarusz

Ez az egyik legélhetőbbnek kinéző nagykövetség az általunk mustráltakból. A Németvölgyi út közelében, nagyon csendes utcában, ahol szinte megáll az idő. Ha Assange kicsit idősebb lenne, akár az egész életét leélhetné ebben a csodás villában gond nélkül. A kerítés a nagykövetségekhez szokatlan módon borostyánnal van befuttatva, ami nagyon barátságossá teszi, be lehet látni tőle az udvarra. Elég nagy villáról van szó, biztos akad benne jó néhány szoba, de a legjobb, hogy többféle erkély közül válogathat a lakója. Az utca tágas, de toldozott-foldozott, hely ugyan lenne menekülni, de mindenképp terepjáróval. Ez a nagykövetség inkább hívogató, szemben a legtöbb nagykövetséggel, amik inkább elrettentőek. Ha örökre itt maradna egy menekült, akkor tovább figyelhetné az udvarban egy nagyon öreg fenyő növekedését. Ez az első épület, ahol az ablakokon belül rendes függönyöket láttunk. Ez egy tipikus nagykövetség, se több, se kevesebb, ilyennek kell lennie.

Kuba

Nagyon rossz állapotú utcában, nehezen megközelíthető helyen fekszik a kubai nagykövetség, ami hangulatban talán a legkevésbé illik az őt reprezentáló államhoz. A környéken, a Pasaréti tér közelében nemcsak felújítás, és a szűk utcák lassítják a közlekedést, hanem a nagy számú idős lakos, akik egy-egy busz érkezésekor tömegesen lepik el az utcákat. A kertrendezésben nem járnak élen ezen a követségen, gyér növényzet, a fák is gyérek, de lehet, hogy csak a szárazság teszi, vagy a lelombozó hangulat. Építészetileg egy lejárt stílust képvisel, de az épület talán új korában sem lehetett szép. A kék szín viszont illene Assange hajához. A szomszédban látszólag évek óta kiásott nagy gödör van, ez elég kiábrándító látvány, de a másik oldalon magán óvoda teszi élettelivé a lakókörnyezetet. Ami a száműzetésben lévőknek a legnagyobb felüdülést jelentheti, az a tetőkert.

Irán

Egy gyönyörű, szépen karbantartott villa a Stefánia úton, majdnem szemben a Stefánia palotával. A ház területe nagy, de körülötte a zöld nem túl sok. Az iráni nagykövetség majdnem akkora, mint mellette az olasz, ami azért meglepő. Rácsok nemigen vannak az ablakokon, ez jobbá teheti a közérzetet. Négyszintes a ház, biztos ki lehet benne alakítani akár egy egész lakosztályt. A Stefánia úton elegendő hely lenne a paparazzóknak, és menekülésre is megfelelne, és a közelben a városligeti hippik közt is el lehetne vegyülni rövidebb ideig.

Venezuela

Ez a követség egy régi bérház negyedik emeletén található, ami a Budapesten megszokott luxuskövetségekhez képest jókora visszalépés. A házban irodák találhatók (például a bankszövetségnek és a jegybankszövetségnek). A feljutás egyszerű, a portán nem kérdeznek semmit, de aztán a gyönyörű, századelős lépcsőházban feljutva a negyedikre egy kórházra vagy börtönfolyosóra emlékeztető ajtóba botlunk. Ez sem túl kecsegtető, ráadásul az ablakon kinézve csak falakat lehet látni az egyik oldalon, itt senki nem bírna ki túl sok időt önszántából.

Ciprus

A kis szigetországnak van talán a legkevésbé reprezentatív követsége a látottak közül. A gangos bérház kívülről sincs a legjobb állapotban, a lépcsőházban foszladozik a vakolat, de a vaskorlátok nagyon szépek. A bujdosónak elég kellemetlen lenne most itt, mert épp tetőpávaépítés folyik a házban, és ez elég hangos. Az egész követség két, harmadik emeleti lakásból áll, így még a gangra sem tudna kimenni sétálni az, akit ez a követség fogadna be, mert az már nem az ő területük. Az egyik lakásfelújítás után üzenet díszeleg az üzenőfalon „Takarítani mikor fognak maguk  után? Sittes az ház!” - írják, de azért ennyire nem rossz a helyzet.

Portugália

A MOM park C épületének negyedik emeletén található, és ezzel elmondtunk mindent. Az irodaépületekben lévő követségeknek a mi szempontunkból inkább csak hátrányuk van. Nem tartozik hozzájuk saját kert, soknak nem nyitható az ablaka, és falanszterjellegük miatt hamar be lehetne bennük kattanni. Hiába trendik és dizájnosak, általában teljesen sterilek, nem élhetőek. Egyetlen előnyük, hogy helikopterrel le lehet szállni a tetejükre.

Írország

A Bank Center tíz emeletes gránit tornyában, a hatodik emeleten található az nagykövetség-iroda. A Bank Center impozáns belülről, a semmi esetre sem lehetne túl sok időt eltölteni benne lelki károsodás nélkül. A svéd nagykövetség is hasonló, itt sem tudna se sétálni, se levegőzni, kívülről egy kis belmagasságú, nyomasztó irodának tűnik.

Líbia

Egyértelműen a legszebb műemlék épület összeállításunkban. A Stefánia út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésén található szecessziós ház erőssége a zöld vaskapuja, az ornamentika és a világ legviccesebb, sci-fibe illő őrbódé az udvaron. A tornyos ház pont olyan, mint ahogy az ember egy elefántcsont tornyot elképzel, ha Assange-nak örökre itt kéne maradnia, innen nyugodtan írhatná tovább a Wikileakst. Az egyik ablak körül olyan szobrok vannak, hogy percekig földbe gyökerezik az ember lába mellette, de ez belülről nem látszik. Az egyik terasz olyan jól el van kerítve, hogy azon még napozni is lehet úgy, hogy az utcáról ne lássanak be. Kellemes hangulatú nagykövetség, az alsó szinten az egyik ablak nyitva volt, az a nagykövetségekhez képest a kevésbé  militarista jelleget tükrözi.

Japán

A Japán követség a követségek non plus ultrája, maga a földi mennyország, itt akár kényszerítés nélkül is leélnénk egy egész életet. A legnagyobb területen elhelyezkedő követség, több épülettel, a legnagyobb és legjobban gondozott kerttel, legtöbb fával, szintkülönbségekkel, igazi luxus. A zöld vaskerítés jól elzárja a külvilág elől a kis birodalmat, aminek több kocsibejárata és utcája van. Helikopter leszállhat ide is, és minden szempontból tökéletes. Csend és béke honol, a japánok ezt hívják zennek. Az épületek ugyan kintről nem látszanak túl jól, de a követség előnye amúgy is a kert, a sok hársfa, és a szép zöld gyep.

Irak

A japán követség közelében, egy gigantikus gesztenyefa (ez a fafajta nagyon jellemző a követségekre) árnyékában egy nemrég felújított villában él az iraki nagykövet. Szép a gyep, kis kerti sétát megejthetnek a területén lakók, de maga az épület nagyon nyomasztónak tűnik, és az ablakokon benézve olyan, mintha egy nagy üres ház lenne. Kilátás csak a környező házakra van, és a Hűvösvölgyi út kissé felhallatszik, de azért nem vészes, el lehetne benne éldegélni. A menekülést a Hűvösvölgyin szint állandó dugók lehetetlenné tennék, és itt is működik a híres budai “neighborhood watch”, a bulvársajtó biztosan minden lépéséről egyből tudna az itt elbujdokoló embernek.

A menedék nem elismert jogintézmény

A diplomáciai menedékjog nem általánosan elismert nemzetközi jogi jogintézmény, az európai államok azt nem ismerik el, válaszolta kérdésünkre a Külügyminisztérium sajtóosztálya. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. bécsi szerződés 41. cikke kimondja: hogy mind a képviseletnek, mind a diplomáciai képviselőknek kötelességük a fogadó állam jogszabályainak tiszteletben tartása. Ez esetben ugyanis a menedékjog megadásával adott nagykövetség kivonja a bűncselekmény elkövetőjét az állami igazságszolgáltatás alól és tulajdonképpen beavatkozik olyan ügybe, amely a területi állam kizárólagos joghatósága.

A diplomáciai képviseletek területe nem minősül a küldő állam területének. A diplomáciai kapcsolatokról Bécsben, 1961. április 18-án aláírt nemzetközi szerződés 22. Cikke rendelkezik a képviseletek sérthetetlenségéről, mely azonban nem vonja ki azokat a fogadó állam anyagi jogi értelemben vett joghatósága alól. A szerződés annyit ír elő, hogy "a fogadó állam hatósági közegei a képviselet helyiségébe nem léphetnek be, kivéve, ha ahhoz a képviselet vezetője hozzájárult". Ennek alapján tehát a fogadó állam hatósága nem rohamozhat meg egy nagykövetséget, a gyakorlatban az ilyen eseteket az államok a diplomáciai udvariasság alapján kétoldalú tárgyalások során rendezik. A képviselet helyiségeinek sérthetetlensége azonban nem jelenti azt, hogy azok a küldő állam szuverenitása alá kerülnének, vagy területéhez tartoznának, csupán az épületek eljárásjogi értelemben mentesek a fogadó állam joghatósága alól.

A diplomáciai képviseletek sérthetetlenségének biztosítása a fogadó állam feladata. Ha egy állam menedékjogot ad egy körözött bűnözőnek, az nem szünteti meg a helyiségek sérthetetlenségét, viszont a sérthetetlenség nem ad jogot a képviselet feladataival összeegyeztethetetlen tevékenységre, közölte a Külügyminisztérium. Ha egy körözött bűnöző kilép a nagykövetségről, a magyar hatóságok letartóztathatják, ha viszont a nagykövet autóján hagyja el az épületet, arra ugyancsak vonatkozik a sérthetetlenség elve.