Ma érkeznek haza a szíriai magyar túszok

2012.08.27. 07:26

Ma délelőtt hazaérkezik az a három magyar férfi, akit három arabbal együtt raboltak el két hete ismeretlenek Szíriában – írta meg a Magyar Nemzet.

A túszokat szombat hajnalban szabadították ki fogságukból a szíriai kormányhadsereg katonái. „Mindhárman jó állapotban és biztonságban vannak, hamarosan a TEK fennhatósága alá kerülnek, és akár pár órán belül elindulhatnak Magyarország felé” – közölte Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szombaton.

Vasárnap még nem lehetett tudni, hogy a TEK szakemberei részt vesznek-e az érintettek hazaszállításában. A három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, a Magyar Nemzet információi szerint ők napokon belül szintén Magyarországra érkeznek.

A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával visszatelepült Szíriába. A lap szerint nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus szíriai belpolitikai helyzetben az életük veszélyben van. A lap információi szerint Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi hazánk damaszkuszi nagykövetségét, és valószínűleg menedékjogot kér maga és családja számára.

Hajdu János tájékoztatása szerint a magyarok jól vannak, Szíriából való hazahozataluk előre kidolgozott protokoll szerint történik, és az akcióban várhatóan hírzárlatot rendelnek el arról, hogy három honfitársunk épp hol tartózkodik.