Martonyi köszöni a szír ellenzéknek

2012.08.27. 21:50

A külügyminiszter szerint ki kell vizsgálni, hogy a napokban kiszabadult három magyar állampolgár milyen tevékenységet folytatott Szíriában. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában hétfő este azt mondta: még a gyanúját is el kell hárítani annak, hogy a magyar hatóságok bármit is tudtak volna a túszul ejtett magyar szakértők munkájáról.

A külügyi tárca vezetője sajnálatát fejezte ki, amiért a három magyar a Külügyminisztérium felhívása ellenére Szíriába ment, és hangsúlyozta, a tárca nem tudott odautazásukról.

Elmondta, ki kell vizsgálni, hogy a három magyar szíriai tevékenysége nem ütközött-e törvénybe, nem sértette-e az ország érdekeit. Tájékoztatása szerint a vizsgálatot azonban nem a Külügyminisztérium, hanem "az illetékes szervek" folytatják majd le.

A felvetésre, hogy egyes hírek szerint a magyarok szíriai kormánykatonák szakértőiként dolgozhattak, Martonyi János annyit mondott: köszönetet kell mondani a szír ellenzéknek, amiért "talán annak ellenére, hogy ezek az emberek a másik oldalon folytattak szakértői tevékenységet", lehetővé tette a kiszabadulásukat.

Arra a riporteri kérdésre, kizárható-e, hogy a túszul ejtett, majd kiszabadult magyarok a háború utáni helyzetet készítették elő, a külügyminiszter nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de közölte: információik nem erről szólnak.

Kitért arra is, a magyar külpolitika egyik sarokköve, hogy az Aszad-rezsimnek távoznia kell.

A Terrorelhárítási Központ hétfő délutáni sajtótájékoztatóján az egyik kiszabadult túsz azt mondta, hogy magánúton jártak Damaszkuszban, „volt városnézés is". Mint mondta, abból egy szó sem igaz, hogy a rezsimhez, vagy a másik oldalhoz tartoztak volna, azon kívül, hogy „vendégszeretetüket élveztük." Hangsúlyozta, hogy semmi közük nem volt a magyar kormányhoz. Az Index kérdésére határozottan tagadta, hogy a magyarokat elraboló Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) egyik közleményének megfelelően a rezsimhez köthető speciális egységhez tartoztak volna.

Martonyi János arról is beszélt, hogy - bár a nagykövet felhatalmazást kapott, hogy ha szükséges, a személyzettel együtt távozzon - a magyar követség folytatja tevékenységét Szíriában, amíg segíteni tud az ott lévő mintegy százötven magyar állampolgárnak. Tájékoztatása szerint néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, be kell zárni a nagykövetséget, mert páncélosok közelítették meg az épületet, de végül folytathatták a munkát, és ez így is marad, amíg a biztonsági helyzet ezt megengedi.